Stridsfråga i hela världen – utom i Sverige

NYHETER

Människor som använder droger ska inte straffas, kräver Världshälsoorganisationen, WHO.

Allt fler länder följer uppmaningen och legaliserar eller avkriminaliserar knark.

Drogdebatten är stekhet runt om i världen – men inte i Sverige.

Här är frågan om en eventuell legalisering av knark stendöd.

– Alla som tar upp frågan stämplas som knarkliberaler, eller till och med knarkande liberaler, säger Linda Nordlund, tidigare ordförande i Liberala Ungdomsförbundet.

Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP
Medlemmar i DC Marijuana Coalition, i Washington, USA, förbereder sig för att dela ut 4 200 jointar till allmänheten under Donald Trumps installation, januari 2017.

I övriga världen har de som förespråkar en legalisering eller avkriminalisering av droger medvind. Det senaste året har till exempel Israel, Kanada, Norge, Georgien samt en rad amerikanska delstater liberaliserat sin drogpolitik.

Knarkdebatten rasar runt om i världen. Men i Sverige är det tyst.

– Det finns en idé om att man måste tala med en röst för att upprätthålla drogpolitiken. Det har funnits en självcensur. Men faktum är att man knappt utvärderat politiken. Man kriminaliserade konsumtionen, men man frågar inte vad som har hänt, säger sociologiprofessorn Ted Goldberg, som under flera decennier forskat om – och debatterat – narkotika.

Foto: Björn Lindahl
Linda Nordlund

Linda Nordlund var ordförande för Liberala ungdomsförbundet mellan 2012 och 2015. Hon drev då linjen att Sverige borde avkriminalisera eller legalisera cannabis, eftersom hon anser att förbudspolitiken är kontraproduktiv.

– Men även om man hänvisar till forskning eller lyfter fram goda exempel från Portugal blir man genast stämplad som någon som bara vill knarka. Alla frågar ”vad har du själv för erfarenheter?”, ingen vill lyssna på mina argument. I debatterna ställs jag alltid mot en mamma som förlorat sin son i en överdos. Men jag tror ju att min linje skulle göra att färre dog, att färre mammor ska förlora sina barn, säger hon.

Varför är det så känsligt?

– All politik blir bättre av mothugg eftersom man måste vässa sina argument. Här har det funnits en konsensus och därmed ett kunskapsunderskott. Partier har inte behövt fundera på frågan, det har varit en självklarhet att ”knark är bajs”.

Man skulle kanske tro att Per Johansson, generalsekreterare i Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle och stark anhängare av den nuvarande förbudspolitiken, skulle vara nöjd med att frågan är politiskt död.

Men inte heller han är det.

– Det har varit alldeles för tyst. Partierna har gäspat åt frågan. Det är en dålig attityd att säga att vi redan bestämt oss för en fråga. Det finns saker som måste åtgärdas, som de höga dödstalen, säger han.

Däremot har han en helt annan förklaring än Linda Nordlund till den uteblivna debatten – att den redan har förts.

– Man kan tro att vi i Sverige ligger efter världen, men vi ligger före. Vi hade en mer liberal politik tidigare där sjukvården skulle ta hand om problemet. Under 70-talet var det hårda bataljer, men lagstiftarna landade i den nuvarande politiken, säger Per Johansson.

De som var med på 70- och 80-talet har blivit gamla. De unga som nu lyfter frågan kanske inte känner till att vi redan varit igenom en liknande liberaliseringsdebatt, fortsätter Per Johansson.

Ted Goldberg var definitivt med på 70- och 80-talet. Han avfärdar Per Johanssons åsikt om att ”vi redan testat” liberalisering som ”trams”.

– Det han hänvisar till var en insats som var väldigt dåligt skött. Men bara för att en åtgärd var dålig för 30 år sedan betyder det inte att alla åtgärder nu skulle vara dåliga och att vi inte ska göra något. Förbud fungerar inte, säger han.

Ted Goldberg vill se en ”förutsättningslös genomsyn” av de olika alternativen och att Sverige testar olika åtgärder. Visar sig någon åtgärd inte fungera ska det inte finnas någon prestige i att riva upp den, menar han.

Foto: Matilde Campodonico / AP
Deltagare i Cannabis Cup, en tävling där man utser den bästa marijuanan, i Uruguays huvudstad Montevideo

Portugal, som Linda Nordlund nämnde, avkriminaliserade alla droger år 2001. Syftet med den smått revolutionerande reformen var, förenklat, att försöka minska skadorna av missbruk snarare än att jaga alla brukare. ”Harm reduction”, som det kallas på forskarspråk.

Ett sådant radikalt förslag vore i dag otänkbart i Sverige, och många andra länder också. De flesta länder har istället valt att liberalisera sina lagar kring cannabis, som anses vara en ”lättare drog”.

– I USA vill över 50 procent legalisera cannabis, det ger politikerna handlingsutrymme. Men i Sverige finns inga såna siffror, säger Ted Goldberg.

Tvärtom.

Inget parti, förutom några ungdomsförbund, vill liberalisera cannabis, eller någon annan drog för den delen, enligt en rundringning som SVT nyligen gjorde.

Svenska folket verkar också stödja sina politiker. En undersökning från 2009 visar att det finns större stöd för att införa dödsstraff eller förbjuda abort än att släppa cannabisen fri.

Anklagas för att romantisera droger

I höstas lade miljöpartisten Anders Schröder en motion som föreslog att Sverige bör utvärdera narkotikapolitiken. Någon månad senare, i november, öppnade han för att legalisera cannabis i en intervju med Sveriges Radio.

Han tillrättavisades snabbt av sitt parti.

– Vi vill inte legalisera cannabis, vi tror att det skulle öka missbruket och skadorna av haschrökning, sa partikamraten Stefan Nilsson (MP) samma dag.

Utspelet väckte starka reaktioner hos politiska motståndare och även på ett flertal ledarsidor. Han anklagades för att ”romantisera cannabis”.

”Vi ska skydda oss och våra barn från dessa droger. Friheten att undvika farliga droger ska vi värna om. I skolan ska det serveras fina salladsbord och ingen cannabis!”, skrev Daniel Johansson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Hofors i Arbetarbladet. (Schröder hade inte föreslagit att skolor skulle börja servera cannabis i matsalen).

Vill inte prata

I dag vill Anders Schröder, som egentligen är försvarspolitisk talesperson, inte prata om sitt förslag, eller knark överhuvudtaget. Men till ETC sa han, strax efter utspelet, så här om efterspelet:

– Det var reaktioner åt många håll från både politiker och allmänhet. Det är en ganska polariserad fråga i Sverige. I många andra länder är det här en diskussion som har förts under lång tid, men här i Sverige har det varit en skenbar konsensus.

Förre FN-chefen Kofi Annan, ledare i flera olika länder och inflytelserika affärsmän uppmanar FN att skrota de tre konventionerna som finns som förbjuder droger. Världshälsoorganisationen WHO har krävt en avkriminalisering.

Per Johansson fruktar att de snart kommer att få som de vill.

– Jag tror att USA kommer legalisera cannabis. Kanada har gjort det och bryter därmed mot narkotikakonventionen. Då kan man inte ha kvar den, säger han.

Per Johansson vill dock hellre använda ordet kommersialisering än liberalisering. Att Kofi Annan vill avkriminalisera droger avfärdar han med att han ”har låtit sig köpas av George Soros*”. Att WHO tillsammans med delar av FN gemensamt förespråkat en avkriminalisering av droger handlar om att ”aids-människorna”, som enligt Johansson också är kopplade till Soros, fått sin vilja igenom.

– Tidigare har debatten handlat om en ideologisk grund. Det börjar med cannabis, men målet är att alla droger ska släppas fria. I och med att det blivit legalt att producera cannabis på vissa ställen uppstår företag som tjänar mycket pengar. Nu kommer de driva detta. Då försvinner ideologerna. Företagen skiter i ideologin, de tänker på vinster, säger Per Johansson.

”Fler diskuterar seriöst”

Ted Goldberg avfärdar Per Johanssons organisation RNS som ”en sekt som jag är förvånad över att du ens ringer och frågar om deras åsikt”. Men han delar Per Johanssons analys.

– Jag tror att alla svenska politiker är medvetna att det är stora förändringar på gång i omvärlden. Och inte bara långt bort, nu har även Norge börjat experimentera.

Linda Nordlund har också märkt en förflyttning, om än liten.

– Det är inte längre en nattsuddsdiskussion på ungdomsförbundskongressen, fler börjar diskutera det seriöst. Efter en debatt för ett par år sedan påstod en person efteråt att jag ville att barn skulle injicera heroin i ögonen. Så säger man inte längre.

5 länder som legaliserat droger 00:32
ARTIKELN HANDLAR OM