Överlevare: Det brann ombord

NYHETER

”Det kom tjock rök ur motorerna”

Hurghada

Brand utbröt ombord tre timmar innan färjan förliste, uppger överlevande från fredagens färjekatastrof i norra Röda Havet.

- Två timmar efter avgång kom tjock rök ur motorerna, sade 34-årige egyptiern Raafat al-Sayyed till AFP.

Han sade att passagerarna uppmanats att gå upp till bryggan så att besättningen skulle kunna släcka elden.

- Men det fortsatte att brinna länge fastän besättningen sade att de hade elden under kontroll, sade 48-årige Kamel Mohammad Abdel Askari, från Egypten.

Fartyget uppges ha fortsatt mot Safaga innan det plötsligt sjönk inom loppet av tio minuter.

Räddningsarbetet fortsatte under lördagsnatten och -morgonen, men hoppet om att hitta fler överlevande minskade efter hand på grund av det dåliga vädret och den låga vattentemperaturen.

Enligt tidigare uppgifter från fartygets ägare har mellan 300 och 400 överlevande räddats, medan preliminära siffror från polisen gör gällande att 185 människor omkommit.

Brister i säkerheten

Det tvistas redan om huruvida säkerhetsföreskrifterna följts. Ett av färjans systerfartyg sjönk i Röda Havet i oktober efter en kollision med ett cypriotiskt tankfartyg och den italienska firma som klassat färjan som sjövärdig hotas av åtal i Frankrike, misstänkt för bristande kontroll av tankfartyget Erika som bröts sönder utanför Frankrikes kust för sex år sedan.

Egyptens president Hosni Mubarak ifrågasätter säkerheten och kräver omedelbar utredning.

- Att fartyget sjönk så snabbt och det faktum att det inte fanns tillräckligt många livbåtar ombord, bekräftar att det fanns problem (med säkerheten), även om vi inte ska föregripa utredningen, sade en regeringstalesman.

Det fanns inga tecken på att förlisningen skulle ha orsakats av ett attentat eller en kollision med ett annat fartyg.

En talesman för den italienska firma som var ansvarig för inspektionen av färjan sade till AFP att företaget är redo att samarbeta med utredarna och att färjan inspekterades två gånger förra året.

Enligt fartygets ägare Al-Salam Maritime Transport hade fartyget 1 318 passagerare och 97 besättningsmän ombord.

Gammal och ombyggd

Färjan, al-Salam Boccaccio 98, lämnade Dubah i Saudiarabien i torsdags och var på väg till Safaga i Egypten, men kom aldrig fram. En larmcentral i Skottland hörde minuterna före midnatt en nödsignal och larmet förmedlades omedelbart till egyptiska myndigheter. Färjan ska ha gått under vid tvåtiden lokal tid natten mot fredagen.

Enligt den franske sjöfartsexperten Yvan Perchoc är Al-Salam Boccaccio 98 en av flera gamla italienska färjor som försetts med ett extra däck för att möjliggöra fler passagerare. Han anser att detta kan ha påverkat fartygets stabilitet.

Läs mer:

Aftonbladet.se i går

TT-AFP