”Nu satsar vi mer på snöröjning”

NYHETER

Färre klagomål men budgeten sprack - igen

1 av 2 | Foto: Lysande råd Annika Billström på ”Snöbänken”. Enligt traditionen får finansborgarrådet uttala sig om förra årets snöröjning. "Snön är en pånyttfödelse varje år och den lyser upp under den mörka delen av året", säger hon.

Snö. Bänk. Annika Billström.

Alla ingredienser på plats.

För 37:e gången sätter Aftonbladet finansborgarrådet på Snöbänken.

Trots den bitande kylan är Annika Billström på glatt humör och fyrar av ett varmt leende när det är dags att posera framför kameran. Hennes känsla för snö är grundmurad, trots att den ställer till det varje gång den dyker upp.

– Det är en pånyttfödelse varje år. Men den lyser upp under den mörka delen av året. Och som ångermanländska är jag uppvuxen med mycket snö.

Många gator ska röjas

Varje år när snön faller ska 3600 gator i stan snöröjas, sandas och saltas. Och varje år får stadens finansborgarråd utvärdera det gångna årets snöarbete.

2005 föll 111 cm snö i Stockholm. Ju mer snö desto mer i utgift.

”Snö kommer alltid”

Budgeten för 2005 års snöröjning slutade på 167 miljoner kronor, vilket är 12,7 miljoner mer än beräknad budget.

– Vi satsar mer på snöröjningen nu. Det behövs, snön kommer alltid, förr eller senare och då måste vi ha beredskap, säger Annika Billström.

Nämnderna sköter sig

Sedan några år tillbaka ligger ansvaret för snöröjning på respektive stadsdelsförvaltning. Det är Annika Billström väldigt nöjd med.

Efter några vintrar med inkörningsproblem har nu klagomålen minskat.

– Stadsdelsnämnderna sköter sitt jobb. De kan sina gator bäst och det finns samordning mellan dem där det behövs, säger Annika Billström.

Det här är tredje gången du sitter på Snöbänken. Och nu är det valår. Sitter du här nästa år igen, tror du?

– Ja, det tror jag.

Snöbänken

Miranda Sigander