Sumpan – en dröm för ungdomar

NYHETER

Hög lön och egen lägenhet – här är kommunen som satsar på unga

Foto: Snabba ryck Hannes Boman fick ett förstahandskontrakt efter ett par månader i bostadskön. Men det kan gå snabbare än så: ”Jag stod bara någon vecka i kö innan jag fick det första erbjudandet om bostad”, säger han.

Egen lägenhet, hög lön och rösträtt från 16. Det låter som en dröm för unga. I Sundbyberg är det verklighet.

Sundbybergs kommun arbetar aktivt med att vara ungdomsvänlig. Av länets kommuner betalar de mest i lön till sommarjobbare, 96 kronor i timmen. Dessutom satsas det på bostäder för unga. Fastighetsbolaget Förvaltaren har snabbat upp bostadskön och var tionde lägenhet förmedlas till ungdomar. Dessutom går det att ställa sig i kö från 16 års ålder, för att få lite kötid.

”Vi förstår”

– Det största bekymret för unga är bostad och jobb. Det känns bra att vi får visa för ungdomarna att vi förstår att det är viktigt, säger Helene Hellmark Knutsson, kommunalråd (s).

Juridikstudenten Hannes Boman, 20, delar 60 kvadrat i Hallonbergen med en kompis. Förstahandskontraktet på lägenheten fick han efter 2–3 månader i kö.

En vecka i bostadskö

– Jag stod bara någon vecka i kö innan jag fick det första erbjudandet om bostad. Jag blev otroligt förvånad över att det gick så fort.

Hannes har inga planer på att flytta. Jämfört med sina kompisar bor han bra.

– Det verkar rätt omöjligt att få lägenhet. Alla kompisar bor i andra hand, i studentlägenhet eller hemma hos föräldrarna, säger Hannes Boman.

Så satsar sundbyberg på ungdomar

Therese Hansson