Choklad var smittad med salmonella

NYHETER

LONDON

Chokladtillverkaren Cadbury har dragit tillbaka en miljon chokladkakor från handeln.

Ett läckande rör hade smittat chokladen med salmonella.

Foto: En ny last lämnar fabriken. Tillverkaren Cadbury har dock upptäckt att chokladen har salmonella.

Redan i januari upptäcktes att det fanns salmonella i vatten som läckte från ett rör på Cadburys fabrik Herefordshire.

Ingen risk för hälsan

Men det dröjde tills i fredags innan tillverkaren tog bort chokladen från butikshyllorna. Detta beror enligt företagets Europachef på att det var först då som brittiska livsmedelsverket slog larm om att antalet fall av den ovanliga salmonellaformen "Montevideo"-samma som fanns på fabriken-fyrdubblats i Storbritannien de senaste fyra månaderna.

-Vi gjorde det i förebyggande syfte för att minimera förvirringen om kvalitén på våra produkter, säger Europachefen Matthew Shattock till BBC.

-Nivån på föroreningarna är så låg att det inte innebär någon risk för hälsan.

Bakteriologen Hugh Pennington, vid universitetet i Aberdeen, håller inte med.

Lite räcker för smitta

-Fettet i choklad skyddar salmonellan mot tarmarnas skyddsmekanismer. Det räcker med väldigt lite choklad för att bli smittad jämfört med kött.

Brittiska livsmedelsverket utreder nu om ökningen har ett samband med chokladen från Cadbury.

Jens Kärrman