Nyheter

Åtal för dödsbrand på psykiatrisk klinik

Två personer omkom och flera skadades allvarligt vid branden på S:t Sigfrids sjukhus i Växjö.

Två personer omkom och flera skadades allvarligt vid branden på S:t Sigfrids sjukhus i Växjö.

Foto: STEFAN AHLRIK/TV4 SYDOST / SCANPIX

NYHETER

Den före detta landstingsdirektören Christer Jacobsson i Kronoberg och före detta sjukhusdirektören Talis Vasko åtalas för dödsbranden på S:t Sigfrids sjukhus i Växjö 2003.

Åtalet gäller grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan, rapporterar Sveriges Radio Kronoberg.

Vid branden på den slutna psykiatriska avdelningen dog två unga kvinnliga patienter, 16 och 19 år gamla. Tre andra patienter fick allvarliga skador.

Branden startade med att en patient tände fyr på innehållet i en papperskorg.

Branden skedde natten mot den 1 augusti 2003 på en avdelning för kvinnliga patienter vid S:t Sigfrids sjukhus.

Det var en i dag 39-årig kvinna som satte eld på avdelningen i ett försök att begå självmord. Branden kunde ganska snabbt släckas men rökutvecklingen var kraftig och blev de två patienternas död. Totalt fanns vid tillfället 16 patienter på avdelningen.

Sprinkler hade räddat liv

Räddningstjänsten sade efteråt att en sprinkleranläggning troligen kunnat rädda livet på de två omkomna, men att det inte fanns några lagliga möjligheter att kräva en sådan ens på en avdelning där patienter hölls inlåsta.

Kvinnan som satte eld på sitt rum dömdes i oktober 2003 till fortsatt rättspsykiatrisk vård, nu med särskild utskrivningsprövning. Hon dömdes också att betala skadestånd på drygt 900000 kronor.

Det riktades kritik mot att de anställda vid avdelningen hade för dålig utbildning i brandskydd, men Socialstyrelsen konstaterade senare i en rapport att det inte haft någon betydelse för förloppet.

Tidigare artiklar

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter