Unga vill förbjuda porr

Publicerad:
Uppdaterad:

Fler än hälften av förstagångsväljarna vill förbjuda porr. Av tusen tillfrågade i åldrarna 18 till 21 instämmer 55 procent helt eller delvis i påståendet att porr borde totalförbjudas.

Opinionsundersökningen, som redovisas i söndagens Sydsvenskan, visar att åsikterna varierar kraftigt mellan könen.

Bland kvinnorna kan 67 procent tänka sig ett porrförbud. Av dem instämmer 34 procent helt i påståendet att porr bör förbjudas och 33 procent av kvinnorna instämmer delvis.

Männen är mindre intresserade av ett porrförbud. 13 procent vill helt förbjuda porr, medan 32 procent delvis instämmer i påståendet att porr bör förbjudas.

– Jag är inte förvånad att många kan vara negativt inställda till porr. Men det är väldigt starkt att tala om totalförbud. I det perspektivet är jag förvånad över utslaget i vår opinionsmätning, kommenterar Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Temo, som gjort undersökningen.

En majoritet av männen, 54 procent, och 32 procent av kvinnorna motsätter sig ett porrförbud.

Motståndet mot porr följer inte någon vänster-höger-skala. Starkast är stödet för ett förbud bland unga miljöpartister och kristdemokrater. Inget av de politiska ungdomsförbunden driver krav på totalförbud mot porr.

TT

Publicerad: