Nyheter

– Alla kommer inte att hittas

NYHETER

Ännu flygs nya kistor med döda kroppar till Sverige - varje vecka. 74 svenskar saknas.

-Vi kommer nog inte att hitta alla, säger Christer Asp, generalkonsul i Phuket.

300 000 döda Tsunamin svepte över Sydostasien den 26 december 2004. 543 svenskar har anmälts som saknade eller döda, av dem 122 barn.

300 000 döda Tsunamin svepte över Sydostasien den 26 december 2004. 543 svenskar har anmälts som saknade eller döda, av dem 122 barn.

Foto: krabi tv

Som mest tog Sverige emot upp emot 80 avlidna i veckan.

-Nu kommer det mellan fyra och åtta avlidna i veckan, de flesta är barn, säger Dan Boija, polisens platschef på Ärna flygplats i Uppsala.

Barnen har varit svårast att identifiera. Eftersom de oftast saknar tandkort och fingeravtryck i svenska register arbetar expertteamen nu med dna-prover.

Men arbetet kom igång sent.

Och det specialprogram som har köpts in för att snabbt kunna matcha ihop alla prover har blivit försenat på grund av tekniska problem.

Alla ska identifieras

Anhöriga som väntar på besked om sina saknade söner och döttrar är besvikna och upprörda.

-De borde ha insett att det krävs dna-prover mycket tidigare. Det är väldigt dåligt skött, säger en man som saknar sin dotter.

Generalkonsul Christer Asp förstår deras ilska.

-Jag har full förståelse för att de som sitter och väntar vecka efter vecka, månad efter månad är kritiska. Men vi har hållit en mycket högre identifieringstakt än jag trodde att vi skulle klara av.

-Vi är hundraprocentigt säkra på att alla svenskar som blir återfunna kommer att identifieras, säger han.

I slutet av augusti beräknar Christer Asp att de flesta svenskar är identifierade. Men han befarar att det finns de som aldrig kommer att få hem kroppen av sin saknade anhörig.

Havet blir gravplats

-Jag skulle bli väldigt förvånad om vi hittade alla 543 personer. I några fall kommer nog havet att bli den slutgiltiga begravningsplatsen, säger han.

Fortfarande kommer många som mist eller saknar familjemedlemmar och vänner till Thailand för ett sista farväl.

Läs mer:

Fatima Johansson

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter