Nyheter

Mobbningen sker – via mobiltelefonen

NYHETER

Bilder på trakasserier sprids genom mobilen

Någon filmar under din kjol eller slår dig när du väntar på bussen, sedan sprids filmen till alla som vill se.

Fenomenet "Happy Slapping" är den nya mobbningen.

Mobbningen sker numer via mobiltelefonen. Det kan vara ett slag eller till och med en våldtäkt som filmas/fotograferas och sedan sprids.
Mobbningen sker numer via mobiltelefonen. Det kan vara ett slag eller till och med en våldtäkt som filmas/fotograferas och sedan sprids.

Två 14-åriga pojkar har förhörts av brittisk polis efter att de misstänks ha våldtagit en 11-årig flicka. De ska ha filmat händelsen med mobiltelefonen. Filmen har sedan spridits vidare till en tredje pojke. Fenomenet kallas ”Happy Slapping” och går ut på att ett gäng tonåringar attackerar en ovetande person med allt från sparkar och slag till våldtäkt. Övergreppet filmas med mobiltelefon och sprids vidare till hundratals personer.

I England har mobilmobbningen gått så långt att polisen utreder ett trettiotal fall i månaden där människor, oftast barn och ungdomar, blivit kränkta av jämnåriga.

Flicka slagen medvetslös

”Happy Slapping” blev ett fenomen för drygt ett halvår sedan i England och det växer hela tiden. En 16-årig flicka blev i slutet av maj slagen medvetslös av flickor från hennes skola när hon var på väg hem från en kompis. Det hela filmades med en mobil och spreds sedan till klasskompisarna, skriver The Guardian.

Många filmer läggs också ut på internet. Den drabbade har mycket liten möjlighet att stoppa det faktum att alla kan se dem bli slagna på film.

I en film får en kvinna som väntar på bussen ett knytnävslag i ansiktet. En annan visar hur en grupp pojkar i skoluniform slår ner en annan pojke på skolgården. En tredje film visas hur en ung man slår ner en person som just hämtat ut pengar i en bankomat. Sedan stjäl de hans plånbok.

Tre män filmade våldtäkt

– De som gör detta måste förstå att de begår ett brott. Om de sedan lägger ut filmen på nätet eller skickar den vidare är det trakasserier, säger Liz Carnell som förestår antimobbning-sajten Bullying Online till The Guardian.

Även i Sverige används mobiltelefoner för att mobba eller dokumentera brott. Så sent som i april blev en 15-årig flicka våldtagen av tre män som också filmade henne med telefonen.

En brittisk undersökning visar att en av tio mellan 10-19 år har blivit mobbade med hjälp av mobiltelefoner. Lika många uppger att de blivit fotograferade på ett sätt som gjorde att de kände sig obekväma. 26 procent av de tillfrågade visste inte vem som mobbade dem.

10 000 såg bilden

</>

Men även om man går med på att någon tar en bild med kameramobilen kan det gå snett. En flicka lät sin pojkvän ta en mycket vågad bild på henne iförd skoluniform. Han skickade den vidare till sina kompisar som i sin tur spred den.

– Efter två timmar uppskattade polisen att 10 000 personer sett bilden. Det var extremt jobbigt för flickan, säger John Carr, teknisk rådgivare för organisationen Childrens charity, NCH.

Här kan du få hjälp:

Therese Holmberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter