Okryddat i snygg miljö

NYHETER

Maträtter som väcker minnen från skolmatsalen

Foto: FREDRIK HOFGAARD
SNYGG UTAN SJÄL Maten på The one kitchen är inte talanglös, men lite feg – maten ser väldigt bra ut men saknar krydda.

Konceptet som kocken glömde?

Improvisationsmomentet, som vi var

nyfikna på, verkar ha övergetts.

Vad vi hade hört så skulle man välja en råvara från menyn, till exempel ”Hälleflundra”. Sen skulle man bli tillfrågad om kryddpreferenser, allergier och dylikt. Kockarna skulle göra vad de känner sig inspirerade att göra för stunden.

Men av detta märkte vi noll.

Har konceptet redan övergivits? Ingen var det minsta intresserad av vår milda laktosintolerans. Eller att vi hatar fenomenet ”frukt i mat” så mycket att vi skulle kunna tatuera in en banan plus en pizza med ett stort kryss över på hela ryggen. En omtryckning av menyn vore kanske på sin plats för ”Torsk” eller ”Choklad” ger ingen större vägledning och känns fånigt bara.

Stram inredning

Konceptet ”restaurang i möbelaffär” funkar desto bättre. På nedervåningen är det en rätt stram och classy inredning, går man en halvtrappa upp får man sitta i en del av möbelutställningen. Det är härligt att vräka sig i en mörkröd sammetssoffa som man säkert aldrig skulle ha råd med, tillbakalutad mot kuddar som ser ut som en flådd Chewbacca.

Lam kryddning

Det stora, verkligen stora, problemet är att kryddningen är helt lam i nästan alla rätter vi provat på. Man frågar sig om kocken stått där i köket och insett att det glömts bort att fråga om vad gästen gillar och därför inte vågar ta ut svängarna åt något håll.

Smakar fegt

Allt vi testat på menyn ser ut som ens mest matbegåvade kompis har lagat det. Men det smakar som en betydligt mindre begåvad varit framme. Inte helt talanglös, men feg.

Och det är verkligen inte okej när man ligger i den prisklass som The one valt att lägga sig på. Rådjur för 195 kronor ska inte vara torrt med en smaklös puré till. En torsk för 205 kronor ska väcka smaklökarna, inte minnen av skolmatsalen. Nä, då är det vettigare att lägga pengarna på råvaror från närmaste delikatesshall.

Se till att rätt kompis lagar till dem bara.

The one kitchen