Dagsböter för mutor på Systembolaget

NYHETER

Straffet blev böter också i den andra rättegången om mutor på Systembolaget.

15 före detta butikschefer från Syd- och Västsverige döms av Helsingborgs tingsrätt till mellan 50 och 110 dagsböter. En av de sexton åtalade frikänns helt.

Cheferna har stått åtalade för att han tagit emot sammanlagt 132 000 kronor från leverantören AB Vin-Trägårdh.

De 15 döms för mutbrott och tingsrätten slår fast att de dömda cheferna gjort sig skyldiga till allvarlig brottslighet. Enligt domstolen har de tagit emot gåvor i strid med Systembolagets policy. Systembolaget ska, enligt domen, aktivt ha verkat för att göra policyn känd bland de anställda.

Krävde strängare straff

I december förra året dömde Stockholms tingsrätt 18 andra butikschefer till dagsböter. Då fälldes också Vin-Trägårdhs vice vd och en anställd på företaget för bestickning.

I slutet av rättegången i Helsingborg krävde kammaråklagare Joakim Zander något strängare straff än de som dömts ut i Stockholm, medan de åtalade begärde att bli frikända.

De erkände visserligen att de köpt ut varor från Vin-Trägårdh och därefter fått betalt. Det är ett brott mot Systembolagets policy, men butikscheferna menar att det ändå var tillåtet enligt en inofficiell regel på företaget.

Utredningen av muthärvan på Systembolaget har hittills resulterat i åtal mot 92 personer. Av dem är 77 tidigare anställda, medan 15 gäller personer med anknytning till leverantörerna Vin-Trägårdh, Philipson & Söderberg samt Åkesson Vin AB.

Fler leverantörer utreds

Mutorna i de åtal som väckts omfattar över 1,2 miljoner kronor. Men förundersökning pågår mot fler leverantörer, bland dem statliga Vin & Sprit. Nästa rättegång planeras till senare i vår i Stockholms tingsrätt.

Parallellt med brottsutredningen har den arbetsrättsliga hanteringen pågått. De 77 tidigare anställda har antingen sagts upp av företaget eller själva valt att sluta. Enligt ett meddelande nyligen från Systembolaget har uppgörelse nåtts med samtliga utom fyra, där tvisterna kan hamna i Arbetsdomstolen.

TT