Sjalförbud i skolan kan vara diskriminering

Umeå-skola anmäld till DO

Sjuåriga Leyla blev förbjuden att bära sjal i skolan.

Nu blir Minervaskolans regler ett fall för Diskrimineringsombudsmannen, DO.

– Deras regler väger lätt i förhållande till grundlagen, säger anmälaren, Mohammad Fazlhashemi vid Umeå universitet, till Västerbottens-Kuriren.

I förra veckan anmälde Leylas mamma sin dotters förra skola till Skolverket. Flickan kände sig tvingad att sluta sedan både lärare och rektor sagt till henne att hon inte fick bära sin sjal i skolans lokaler.

Hänvisar till grundlagen

Nu vill Mohammad Fazlhashemi, docent och lektor i idéhistoria vid Umeå universitet, att DO ska utreda om Minervaskolan gör sig skyldiga till diskriminering av muslimska elever.

Privatskolan har tidigare hänvisat till sitt Umgängeskontrakt, som alla på skolan kommit överens om. Där står det att ingen får ha huvudbonad på sig inomhus. Inte mössa, inte keps - och inte sjal.

Mohammad Fazlhashemi hänvisar bland annat till religionsfriheten som regleras i Sveriges grundlag, skriver Västerbottens-Kuriren.

– En privatskola kan inte avtala bort de rättigheterna. Deras regler väger lätt i förhållande till grundlagen, säger han till tidningen.

Jämför keps med sjal

Minervaskolans rektor Hans Jansson sa i förra veckan till aftonbladet.se att skolans regler måste vara lika för alla. Och han såg inga problem med att jämföra en keps med en sjal, som är en religiös symbol för många muslimer.

– Om en religion består i att det är så fruktansvärt viktigt att bära huvudbonad inomhus, då blir jag lite konfunderad, sa rektorn.

Namnet Leyla är fingerat.

Tidigare:

Mia Carron

Publisert: