Räddningshelikoptern dröjer – tillstånd saknas

NYHETER

Det svenska honorärkonsultatet i Katmandu jobbar för fullt med att försöka få igång en räddningsaktion med helikopter.

– Men det tar tid att få de nödvändiga tillstånden, säger Clas Jernaeus på UD:s presstjänst.

Tidigast i morgon kommer helikoptern att kunna lyfta.

Den svenske bergsklättraren och extremskidåkaren Tomas Olsson försvann på den kinesiska sidan av Mount Everest och därför har UD och konsulatet fått vända sig till kinesiska myndigheter för att få hjälp med en räddningsaktion. Problemet är bara att Kina inte har någon helikopter med kapacitet att flyga på så hög höjd som 8 000 meter.

– Därför vände vi oss till nepalesiska myndigheter som har en sådan helikopter. Men först måste vi få tillstånd av de kinesiska myndigheterna för att kunna flyga in över kinesiskt territorium.

Situationen kompliceras ytterligare av att den civila helikopter som man först tänkte använda har fastnat i dåligt väder. Det nepalesiska flygvapnet har en helikopter tillgänglig, men:

– Det tar längre tid att få tillstånd för en militär helikopter för nu måste även det kinesiska försvaret ge klartecken, säger Jernaeus.

När tillståndet väl kommer är planen att flyga helikoptern till den lilla byn Lukla, som är bergsklättrarnas sista utpost till närmaste basläger.

– Dit hoppas man hinna innan mörkret faller i natt, och sedan är tanken att flyga till området där Tomas Olsson försvann när ljuset kommer i morgon bitti, nepalesisk tid.

Robert Triches