Oklart om helikopter sätts in i sökandet

NYHETER

Tomas vänner organiserar egen expedition

Arbetet med att organisera en sökexpedition efter svenske Tomas Olsson pågår för fullt.

Enligt uppgift i norsk press väntar en helikopter på klartecken att lyfta.

Den höga höjden kan dock sätta stopp för den insatsen.

Foto: Tomas Olsson

Det har gått snart tre dygn sedan Tomas Olsson föll utmed Mount Everests nordsida. Norrmannen Tormod Granheim, som klättrade tillsammans med Tomas, har sedan dess försökt organisera sökarbetet efter vännen. Enligt Göteborgs-Posten kommer Tormod Granheim tillsammans med tre svenskar på lördag att påbörja klättringen mot den plats där Tomas kan finnas.

För hög höjd

I dag riktade Granheim också kritik mot svenska UD. Orsaken var att UD inte velat betala för att sätta in en helikopter i sökarbetet.

En helikopter skulle vara ett effektivt hjälpmedel. Det har fallit nysnö i området, och rotorbladen skulle kunna blåsa bort snön och göra det lättare att leta, uppger Granheim.

Enligt uppgift från expeditionen finns en helikopter startklar i Katmandu. Orsakerna till varför den inte skulle kunna ge sig av tros vara flera - dels att man väntar på tillstånd från kinesiska myndigheter, dels att det kan vara svårt för en helikopter att flyga på den höga höjd som krävs.

Christian Carlsson på UD uppgav på fredagsmorgonen att man skulle sätta sig och diskutera det fortsatta arbetet.

– Frågan är nu vem som har huvudansvaret för ärendet, säger han till aftonbladet.se.

”Fråga för de anhöriga”

För Sydsvenska Dagbladet har Carlsson tidigare uppgett att kostnaden för sökinsatsen inte kommer att betalas av UD. Om Kina kräver ersättning för sitt sökarbete, blir det en fråga för Tomas Olssons expedition eller för hans anhöriga, säger Christian Carlsson till Sydsvenskan.

Enligt uppgift kommer kostnaden för räddningsexpeditionen sannolikt att bekostas av Tomas Olssons försäkringsbolag.

Läs mer

Tidigare artiklar

Mia Carron