Kollapsade efter toppbestigning

NYHETER

Lämnades att dö – räddades efter ett dygn av en rysk expedition

Foto: REUTERS
Lincoln Hall med ombundna händer på väg ner från lägret på 6 400 meter höjd.

Lincoln Halls fru hade fått beskedet att maken var död.

23 timmar senare kunde han räddas - efter han legat övergiven och livlös på 8 700 meters höjd.

Foto: REUTERS
Lincoln Hall nedanför Mount Everests topp – där han lämnades att dö.

Australiensaren Lincoln Hall, 50, hade precis bestigit världens högsta bergstopp när han i fredags kväll blev akut höjdsjuk på 8 700 meters höjd. Enligt de sherpas som var med honom visade han till slut inga tecken på liv.

De var så säkra på att han dött att lämnade honom och begav sig nedåt. Lincoln Halls fru fick det dystra beskedet - men snart skulle det visa sig att mardrömmen inte var sann. 23 timmar efter att Hall övergivits hittades han av en amerikansk klättrare och visade svaga tecken på liv.

Mår oväntat bra

Han fördes ned till North Col-lägret på 7 000 meters höjd och den ryska expeditionsledaren Alexander Abramov, som på fredagen meddelade att Hall dött av akut höjdsjuka, skrev på Mount Everests hemsida att australiern undersökts av en rysk läkare och befann sig i ett värmetält. Med tanke på omständigheterna mår han oväntat bra.

Ringde hustrun i dag

På söndagen har Lincoln själv kunnat tala med hustrun Barbara över telefon. Enligt Mount Everests hemsida har han berättat för henne att hans fingrar har svåra förfrysningsskador, och hon ska ha svarat att hon skulle älska honom lika mycket även utan fingrar.

Lincoln Hall hade osannolik tur som överlevde. Andra har varit mindre lyckosamma. Det fina vädret under innevarande säsong har betytt att fler än vanligt har försökt bestiga Mount Everest. Hittills har fjorton av dem omkommit.

Karin Henriksson