Abbas hotar Hamas med folkomröstning

NYHETER

Krissamtal mellan Fatah-rörelsen och palestinska regeringspartiet

Ramallah

Två dagars krissamtal mellan Fatah-rörelsen och det palestinska regeringspartiet Hamas inleddes i Ramallah på torsdagen.

Hamas måste inom tio dagar godta en plan som siktar på ett erkännande av Israel, annars blir det folkomröstning i augusti, sade palestiniernas president Mahmud Abbas.

En talesman för Hamas parlamentsgrupp, Salah al-Bardawil, förklarade att hans partivänner inte är rädda för en folkomröstning.

- Valet var en folkomröstning och en majoritet av folket valde oss, sade han.

Den palestinska premiärministern, Hamasledaren Ismail Haniya, deltog i mötet via videolänk eftersom han av Israel inte tillåts resa in på Västbanken.

- Jag försäkrar våra fängslade hjältar att vi inte kommer att orsaka er mer smärta med denna kamp palestinier emellan. Vad vi vill bekämpa är den israeliska ockupationen, sade han.

Samtidigt drabbade beväpnade medlemmar ur Abbas Fatahrörelse och Hamas åter samman i flera separata skottväxlingar i Gaza stad. Enligt källor skadades tolv palestinier i striderna.

Folkomröstning

Sedan början av maj har liknande sammandrabbningar krävt minst tio dödsoffer.

- Jag vill bara säga, helt uppriktigt, att om ni inte når en uppgörelse inom tio dagar utlyser jag folkomröstning om frågan. Folkomröstningen blir i så fall någon gång tidigt i augusti, sade Abbas.

Förslaget bygger på att al-Fatah och Hamas slutar strida och enas om en gemensam politisk linje, som utarbetats av olika ledargestalter inom Hamas, al-Fatah och Islamiska jihad som sitter fängslade i Israel. Syftet är att med gemensamma krav inleda förhandlingar med Israel så snart israelerna drar sig tillbaka från de områden på Västbanken som ockuperades 1967.

I förslaget sägs vidare att palestinierna bör ledas av en samlingsregering med kontroll över en självständig palestinsk stat på Västbanken och i Gaza, med Jerusalem som huvudstad.

Krav på att palestinska flyktingar i andra länder ska få återvända hem finns också inskrivet.

- Detta är ett försök av Abu Mazin att föregripa resultatet av dialogen. Det är ett försök att pressa oss till att acceptera hela förslaget, sade Sami Abu Zuhri, talesman för Hamas, och syftade på president Abbas.

Ingen kommentar

Islamiska jihad, som legat bakom en rad självmordsattentat mot israeler, sade att man stöder förslaget men inte vill ha någon folkomröstning.

Företrädare för Israels regering sade att de inte har några planer på att kommentera "fångarnas resolution".

Israel har tidigare sagt att man avser att behålla flera områden där judiska bosättare finns på Västbanken och att Jerusalem är "den eviga och odelbara israeliska huvudstaden".

TT-Reuters