Desperat grävande efter överlevande

NYHETER

Två svenska team skickas för att bygga upp nödkommunikationer

Yogyakarta

Räddningsarbetare grävde på söndagen desperat efter fler överlevande i rasmassorna efter jordbävningen på södra Java i Indonesien.

Samtidigt justerade indonesiska myndigheter upp antalet bekräftade dödsoffer till 4 611.

En vädjan om hjälp skickades ut från Indonesien. Landets ambassadörer har fått i uppdrag att "mobilisera humanitär hjälp för att hjälpa offren".

Svenskar till Java

Och på söndagen bad FN:s organ för samordning av humanitär hjälp, Ocha, Sverige om två team för att bygga upp nödkommunikationer. Räddningsverket har fått klartecken från biståndsorganet Sida att skicka den begärda hjälpen till ön Java.

Sverige bidrog med samma sorts hjälp - inrättande av bland annat ett telefonsystem som kan användas av dem som ska föra ut biståndet på plats - till Aceh efter flodvågen annandag jul 2004.

På måndagen hålls ett samordningsmöte i Indonesiens huvudstad Jakarta, där svenska ambassaden deltar.

Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen utfärdade en appell i vilken man begärde tio miljoner dollar. USA utlovade därefter att bidra med 2,5 miljoner dollar, medan Kina lovade två miljoner dollar och EU tre miljoner euro.

- Jag vill betona att EU är villigt att ge allt stöd som behövs till befolkningen i det drabbade området, sade EU:s utrikesansvarige politiker Javier Solana.

Hemlösa

Mångmiljonbelopp utlovades även från vissa enskilda EU-regeringar, som Storbritannien, Irland, Belgien och Grekland, medan Frankrikes regering skickade ett flygplan med räddningspersonal.

Bland norska biståndsorganisationer utbröt rena kapplöpningen om att få hjälpa till. Flera organisationer skickade redan på söndagen iväg egen personal, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

Utöver de 4 611 dödsoffren hade 20 000 skadade hittats efter skalvet, som gjort över 100 000 människor hemlösa enligt FN:s barnfond Unicef.

- Men ingen vet med säkerhet hur många som drabbats då ett stort antal människor evakuerats för att få behandling och då andra skadade har avvisats av de överfyllda sjukhusen, sade Unicefs talesman John Budd.

Det fanns inga uppgifter om att svenskar skulle ha drabbats.

- Det borde vi känna till vid det här laget, sade Ulf Samuelsson, andre ambassadsekreterare på svenska ambassaden i Jakarta, till TT.

Bräckliga tak

De flesta invånare i området låg fortfarande och sov när skalvet, som uppmättes till 6,2 på Richterskalan, slog till strax före klockan sex i lördags morse lokal tid.

Efter skalvet - det tredje som skakar Indonesien på ett och ett halvt år - har det visat sig att många byggnader i området var instabila och försedda med bräckliga trätak som rasade in över dem som befann sig i husen när skalvet kom.

Epicentrum lokaliserades till 3,7 mil söder om miljonstaden Yogyakarta. I skalvområdet finns bland annat landet största hindukomplex, Prambanan, vars tre tempel tillägnade de hinduiska gudarna Shiva, Vishnu och Brahma skadades.

De flesta omkomna har påträffats i och omkring staden Bantul, som ligger drygt fem mil från Yogyakarta.

Stöd insamlingen för jordbävningens offer

TT-AFP