De skulle kapa sina ben för att klara sig

Foto: Exklusiv intervju För första gången sedan de räddades den nionde maj berättar gruvarbetarna Brant Webb och Todd Russel om sina upplevelser.
NYHETER

Gruvarbetarna Brant Webb och Todd Russel satt fast i den tasmanska gruvan i 14 dagar.

En del av tiden satt de fast med benen under rasmassorna.

Nu avslöjar de att de planerade att amputera sig själva med sina fickknivar om det skulle gå så långt.

Foto: Skulle amputera Gruvarbetarna var beredda att amputera sina fastklämda ben. De skulle använda en sådan här kniv, en ”Stanley knife”.

I den första exklusiva intervjun sedan de räddades från den nära en kilometer djupa, ihoprasade guldgruvan Beaconsfield den nionde maj berättar de för första gången med egna ord om sina upplevelser.

I beckmörkret efter raset ropade männen till varandra:

– Jag ropade till Brant ”Är du ok?”, berättar Todd Russel.

Brent webb svarade ”Ja, men mina ben sitter fast”.

Kartongknivar

Detsamma hade hänt Russel som satt fast med ena benet genom en av väggarna till den stålbur som de bägge befann sig i. Han försökte ta sig loss, men varje rörelse packade bara rasmassorna ännu hårdare runt benet.

I intervjun med tv-kanalen Nine Network berättar de att de hade långtgående planer på att amputera sin egna ben för att klara sig. De hade med sig kartong- eller mattknivar som de skulle använda.

– Brant och jag var beredda att kapa av benen för att komma loss, sa Todd Russel i intervjun. Vi hade pratat om det och kommit fram till vi var tvungna till det för det innebar en risk att sitta fast.

Skrev avskedshälsnignar

Nu behövde de aldrig göra verklighet av sina planer. På femte dagen fick de kontakt med räddningmanskapet på ytan.

Männen berättade också mycket känslosamt hur de i skenet av en cigarettändare lyst åt varandra, så de kunde skriva ner sina sista ord och avskedshälsningar till familjerna. Eftersom de inte hade något papper skrev de på sina armar och sina kläder. Brant Webb skrev ett brev med sina sista hälsningar till sin fru Rachel på ett cigarettpaket - som hon nu har fått och bevarar säkert.

Efter intervjun med Nine Network - som kanalen sägs ha fått betala nära 14 miljoner kronor för - åkte de till USA för att ge ytterligare en intervju med ett stort amerikanskt tv-bolag.

Robert Triches