Perssons utskällning - en dans

Urban Bäckström, vd för Ericsson och Göran Persson, statsminister.
NYHETER

Duon Persson & Ulvskog skäller ut näringslivet. Toppdirektörerna gläfser tillbaka.

Storbråk?

Nej, rituell dans.

Om sju månader är det riksdagsval, ett val där utgången är mer oviss än på länge.

Men väljarna är inte inte lika uppjagade som partikanslierna. Omkring en fjärdedel har fortfarande ingen aning om vad de ska rösta på.

När Ericssons vd Carl-Henric Svanberg för en tid sedan meddelade att han tyckte att ett regeringsskifte vore uppiggande gnuggade följaktligen den socialdemokratiska ledningen händerna.

Äntligen en fiende att puckla på!

Persson - först ut

Först ut var statsminister Göran Persson som meddelade att det inte var maktskifte i Rosenbad som skulle diskuteras. Utan i näringslivet.

Näringsminister Thomas Östros följde lydigt efter. Och i går plockade Perssons parhäst Marita Ulvskog fram det riktigt grova artilleriet.

Hon undrade varför näringslivet inte investerar i Sverige under valåret. Hon tyckte sig till och med ha sniffat upp en konspiration.

Under tiden har giganter i näringslivet som Investors Jacob Wallenberg, Ericssons Michael Treschow och Scanias Leif Östling beskyllt regeringen för att hota och att vara opportunister.

Rituell dansuppvisning

Det skulle alltså kunna finnas skäl att vara djupt oroad. Regeringen och landets ekonomiska ryggrad på kollisionskurs, det kan väl aldrig vara bra?

Men det vi bevittnar är inget storbråk. Det är en sorts rituell dansuppvisning. Den sätts ofta upp före ett val.

Inför valet 1998 anklagade 101 direktörer med Industriförbundets dåvarande ordförande Bert-Olof Svanholm i spetsen Göran Persson för att vara på väg mot en "ekonomisk fundamentalistpolitik".

När han fick mothugg sade han att regeringen bad dem hålla käften.

Alltså ungefär samma sak som efterträdaren Urban Bäckström nu säger.

Vill mobilisera väljare

I nästa val var ett regeringsskifte mer osannolikt och striden därmed lamare. Flytten av Ericssons huvudkontor till London stod i fokus.

Dansuppvisningen har ett syfte.

Att mobilisera väljarna - på båda sidor av blockgränsen.

Allvarligare än så är det inte.

Lena Mellin