Terrorexperten: Ett skrytprojekt för al-Qaida i Irak

NYHETER

Filmens syfte är att marknadsföra al-Qaida i arabvärlden och locka nya självmordsbombare.

Det säger en av världens ledande terrorexperter Magnus Ranstorp.

– Filmen är oerhört skickligt gjord.

Foto: "SKICKLIGT GJORD" Magnus Ranstorp säger att mycket tyder på att det är originalfilmer från attentat som klippts ihop.

Ledaren för gruppen bakom filmen är Abu Musab al-Zarqawi, al-Qaidas spjutspets i Irak och en av de terrorister som står överst på

USA:s lista över de mest jagade.

– Filmen visar att al-Qaida har tillgång till redigeringsutrustning och internet som de använder på ett mycket skickligt paketerat sätt, säger Magnus Ranstorp.

”Främsta eliten”

Han säger att filmen kan tolkas som ett slags skrytprojekt där al-Qaida vill framställa sig som den främsta eliten bland motståndsrörelserna i Irak.

– Intervjuerna med de nyrekryterade är unika, de har jag inte sett sändas någonstans, säger Magnus Ranstorp.

– Det intressanta är att den här typen av filmer ofta innehåller texter på engelska. Men eftersom den här är helt på arabiska tyder det på att filmen riktar sig enbart till arabvärlden där man just rekryterar unga självmordsbombare.

Välkänd logo

Den logo som används i filmen har även använts i annat material som Magnus Ranstorp tagit del av och som tidigare verifierats som al-Qaida i Irak.

Han säger att samtliga inklippta sekvenser på olika självmordsattentat tidigare visats i den arabiska nyhetskanalen Al Jazeera, dock aldrig i så långa sekvenser som den här filmen visar.

– Mycket tyder på att det här är originalfilmer från självmords­attentat som klippts ihop.

Läs mer:

Malin Nord