Vardagsbrott klaras upp med ny dna-lag

NYHETER

Flera småbrott klaras upp i kölvattnet av stora brottsutredningar

I samband med stora brottsutredningar har polisen i landet skickat in hundratals dna-prov på misstänkta brottslingar, vilka nu har kunnat bindas till helt andra brott.

Sedan oktober 2004 har polisen i Östergötland fört en enträgen jakt på den som ligger bakom dubbelmordet på en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna i centrala Linköping.

Sedan årskiftet har polisen fått ett nytt verktyg att jobba med i form av en ny dna-lag. Den nya lagen medger att även skäligen misstänkta personer kan dna-testas, vilket är en avsevärd lättnad av tidigare regelverk.

Polisen i Östergötland är den myndighet som flitigast utnyttjat den nya lagen, inte mindre än 128 personers dna-prov har skickats in till SKL för analys sedan den första januari. Många av proven har tagits i jakten på dubbelmördaren bara från Östergötland.

Frivilliga prover

– Jag bedömer det som att det är den vägen som vi kommer att få tag på gärningsmannen. Det är väl huvudorsaken till att vi har varit så väldigt aktiva och velat komma igång tidigt och försöka ta dna-profil på så många som möjligt, säger kriminaltekniker Håkan Carlberg på polisen i Östergötland till SR Ekot.

Även i jakten på våldtäktsmannen Hagamannen i Umeå och gärningsmannen eller -männen bakom dubbelmordet i Brattås utanför Härnösand har polisen intensifierat sina dna-spaningar. Totalt har 581 prover skickats in från polismyndigheter i hela landet sedan årsskiftet.

Det handlar inte bara om att polisen tagit dna-prov på gripna brottslingar utan också i hög grad att man har bett om frivilliga prover.

Över hela landet

Alla prover jämförs sedan med de cirka 15 000 dna-spår som polisen säkrat från ouppklarade brott runt om i hela landet.

För polisen i Östergötland har den flitiga dna-spaningen nu resulterat i att man kunnat binda brottslingar till flera ouppklarade vardagsbrott: En man som polisen i Linköping tog för narkotikabrott visade sig ha lämnat dna-spår efter sig på två inbrott för flera år sedan. En annan man som misstänktes för grov misshandel fick nio träffar i spårregistret, det handlade bland annat om inbrott och stölder i Östergötland, Kronoberg, Gävleborg, Kalmar, Uppsala och Värmland.

En tredje man som polisen i Östergötland tagit in och dna-provat gav hela 13 träffar från inbrotts- och stöldbrottsplatser i landet.

Och fler träffar lär det bli. Trots att dna-lagen varit i kraft i över en månad har SKL inte hunnit i jobba mer än någon vecka med att jämföra proven med spårregistret.

Robert Triches