En meter kvar - till friheten

NYHETER

Instängda i tolv dygn - nu vill de ha burgare

1 av 2 | Foto: AFP
räddningen på väg Två av de instängda gruvarbetarnas kollegor förbereder sig för att åka 1000 meter ner i gruvschaktet – där de ska fortsätta det mödosamma räddningsarbetet.

I dag ska de instängda gruvarbetarna i Tasmanien få återse solen.

Efter tolv dygn är räddningen inte mer än en meter bort. Och Todd Russell och Brant Webb ser fram emot ett rejält skrovmål.

Det blev ännu en natt i den igenrasade gruvan för Todd Russell, 34, och Brant Webb, 37. Deras tolfte sedan jordbävningen i Tasmanien stängde in dem en kilometer under jord förra tisdagen.

Sedan dess har de suttit instängda i den drygt kubikmeterstora säkerhetsburen av stål.

Knackar för hand

Både familj och räddningsmanskap hade gett upp hoppet om att någonsin hitta dem vid liv, men efter sex dagar upptäcktes de med hjälp av en värmekamera.

Med hjälp av en enorm tunnelborr påbörjades det riskfyllda räddningsarbetet. De sista metrarna har räddningsarbetarna knackat sig fram för hand, en metod som varit betydligt svårare och långsammare än väntat.

- Det är muskel- och viljestyrka mot sten, säger fackordföranden Bill Shorter till AP.

För att göra berget porösare och snabbare få ut männen försöker man nu använda sig av flera minimala sprängladdningar.

Saknar snabbmat

Men Todd Russell och Brant Webb har hela tiden varit vid gott mod.

I måndags lyckades man pumpa in mat och vatten till dem genom ett rör. Via röret har de också fått tidningar där de kunnat läsa om sig själva och kunnat kommunicera med räddningsmanskapet. De har till och med bett om att ambulansen ska åka förbi en drive in-restaurang på vägen till sjukhuset - med sirenerna påslagna.

- Todd vill ha stek, ägg och pommes frites och så vill han åka till McDonalds, säger ambulansföraren Peter James.

Rockstjärna lovar öl

Gruvarbetarnas öde har engagerat hela Australien och nedgången till gruvan är sedan flera dygn ockuperad av medier som slåss om rättigheterna till en exklusiv första intervju med de båda männen.

Sångaren i Foo Fighters, Dave Grohl, har dessutom lovat att bjuda dem på öl sedan han hört att de speciellt bett om att få en Ipod laddad med gruppens musik nedskickad till sig i gruvhålet.

Eva Buskas