Landet ingen vågar kritisera

NYHETER

Kina är landet som ingen vågar kritisera - fast förtrycket är värre än i många andra diktaturer.

Men världen tjänar hellre pengar på Kinas låga löner än kritiserar envåldshärskarna.

Om andra länder avrättade sina medborgare med nackskott efter summariska rättegångar, hade en övervakningsapparat som får östtyska Stasi att framstå som amatörer och kastar oliktänkande i fängelse utan rättegång, skulle det bli ett ramaskri. I Kinas fall hörs bara viskningar.

Västvärlden sågar inte av grenen man sitter på. Hellre bländas man av alla skyskrapor och välfyllda skyltfönster som växer som svampar ur jorden.

Inga företagsledare och väldigt få regeringschefer vill kritisera Kina.

Kina har blivit hela världens fabrik. Här produceras våra skor, kläder, datorer och tv-apparater. Nästan allt utom vår mat.

Till löner som ligger långt under Europas och USA:s.

Kina är det land i världen som tar emot de största investeringarna från utlandet, 450 miljarder kronor per år.

Kina är en jättemarknad för utländska företag. När en pryl blir het i ett land med 1,3 miljarder invånare inser alla vilka klipp som går att göra. Även om några hundra miljoner i befolkningen är så fattiga att de inte har råd att handla annat än livets nödtorft.

Därför är det knappast förvånande att inte heller Victoria förde fram annat än mycket hovsam kritik mot ledarna i Peking.

Ingen vill bli osams med en blivande supermakt och ekonomisk jätte. Då är det betydligt ofarligare att skälla på Nordkoreas Kim Yong-Il eller Zimbabwes Mugabe.

Skilda måttstockar gäller för olika diktaturer. Trots massakern på Himmelska fridens torg 1989 har Kina fått så gott som fria händer.

Wolfgang Hansson