Ensamhetens pris

NYHETER

Ekonomen: Singlar lever mycket dyrare

Foto: SMAKAR DET SÅ KOSTAR DET Linn Antkowiak, Angelica Nelin, Cathrine Ögren och Ida Fjällström bränner mycket pengar på mat, fika och nöjen. ”Man går ut för att ha kul”, säger de.

Mat, alkohol och nöjen.

Singellivet kostar – mer än du anar.

– De lever betydligt dyrare än andra, säger Ylva Yngveson på Föreningssparbanken.

En ensamboende spenderar som lägst 1 500 kronor på mat varje månad, enligt Föreningssparbankens årliga kalkyl för levnadskostnader.

Storstadssinglarnas verklighet är en helt annan.

– De har ofta en hygglig ekonomi och står utan försörjningsbörda. Därför har de råd att köpa tjänster i större utsträckning än familjer och sambor, säger Ylva Yngveson, privatekonom på Föreningssparbanken.

Går ut och äter

Få singlar ställer sig vid spisen för att svänga ihop en måltid. I stället är det frysmat, snabbmat och restaurangbesök som gäller.

– De lever ensamma och är beroende av ett socialt liv utanför hemmet. Och det märks extra tydligt på matutgifterna. De äter ofta på restaurang, åker taxi och lämnar in kläder på kemtvätt, säger Ylva Yngveson.

”Risker med livsstilen”

Den hektiska och konsumtionsinriktade livsstilen har också en baksida. För mycket snabbmat och alkohol kan vara direkt farligt, enligt Liselotte Schäfer Elinder, forskare vid Folkhälsoinstitutet.

– Det finns risker med livsstilen om du inte tränar. Särskilt om alkoholkonsumtionen är hög. Vi har sett en trend att unga och högutbildade män lät-tare går upp i vikt än andra, säger hon.

Singel? Här äter du gott – och billigt

Foto: Indian Garden.

Läs också:

Clarence Frenker