”Nya spännande satsningar på aftonbladet.se i höst”

NYHETER

Läs hela chattet med Kalle Jungkvist, chefredaktör på aftonbladet.se.

aftonbladet.se fortsätter att utveckla, finslipa och förbättra sajten som igår belönades dubbelt.

Sajten valdes till årets bästa webbplats och årets mediasajt.

När den så kallade it-bubblan sprack fortsatte aftonbladet.se envist att satsa på att utveckla sin sajt - en av förklaringarna till framgången, skriver chefredaktör Kalle Jungkvist.

Foto: Kalle Jungkvist.

åke säger: Hej, och Grattis, hur kommer det att ni är så bra?

   Kalle Jungkvist säger: Tack ska du ha. Jag tror att det beror på att vi hela tiden trott på internet och också satsat även när det gått dåligt ekonomiskt.

marko säger: hej Kalle, är det inte på tiden att ni börjar publicera insändare på hemsidan?

   Kalle Jungkvist säger: Men det gör vi redan - på vårt sätt. Hos oss kan man som läsare både skriva i Forum eller starta en egen blogg eller kommentera artiklar i Tyck Till. Dessutom har vi ju en hel sida med bidrag från läsarna - Läsarnas Aftonblad.

kritiker säger: Hallå Kalle. Jag har alltid gillat sajten. Men jag har två saker som irriterar mig hårt. För det första är det popup-fönstren. Ni måste ha bland det högsta besökarantalet i sverige och ändå envisas ni med sådan skit trots att ni måste tjäna hyfsat på annonsplatserna. Det andra är när ni länkar ibland så der det ut som om det är en vanlig länk men när man kommer dit så visar det sig vara en -sida. Det bör framgå klart om det är eller inte.

   Kalle Jungkvist säger: I den sista delen av din fråga håller jag med dig - det ska framgå att det är en Plus-artikel. Den andra frågan är mer komplicerad. Först - vi har faktiskt inte pop-up-annonser, däremot så kallade pop-backs som kommer upp bakom sajten. Och det handlar som du säkert förstår om vår ekonomi. Sajten är till 98 procent gratis. Vi publicerar en hel del av vad papperstidningens 250 journalister skriver, dessutom har vi 60-70 egna journalister som ständigt jobbar. Det kostar - och då måste vi ha många annonser.

Heidi säger: vad trodde ni om satsningen på Internet när ni körde igång på 90-talet?

   Kalle Jungkvist säger: I från början visste vi inte så mycket - mer än att det var en intressant ny plattform för journalistik som vi ville pröva. Senare förstod vi vilken enorm kraft nätet har - och vilka möjligheter som finns för interaktiv journalistik. Därför fortsatte vi att satsa när krisen kom 2001 och det gjorde att vi fick en så stark ställning på nätet.

Torbjörn karlsson säger: hade du några tveksamheter kring de nya tyck-till-tjänsterna osv? Du har ju åkt dit förut...

   Kalle Jungkvist säger: Ja, det pirrade lite i magen när vi startade på nytt. Samtidigt är en av nätets styrkor just interaktiviteten och att alla kunniga läsare kan delta i det som vi publicerar. Men självklart är det trist när sådana personer som bara vill sabotera försöker styra debatten.

Kulan säger: Vilket är framgångsreceptet?

   Kalle Jungkvist säger: Att vara absolut snabbast med nyheterna, att identifiera de nyheter som folk i allmänhet tycker är mest intressanta, att utnyttja nätets möjligheter till interaktivitet och jobba multimedialt - alltså att också jobba med webb-tv och webb-radio. Det tror jag är det viktigaste.

kallekula säger: Jag vill läsa om Hedman och Bengtzings romans - som ni skryter om på löpsedeln här alldeles bredvid det jag skriver om. Varför finns inte de på nätet?

   Kalle Jungkvist säger: Därför att också papperstidningen måste sälja sina lösnummer för att vi som helhet ska ha råd att satsa journalistiskt. Därför publicerar vi inte allt från tidningen eller i bland måste man vara Plus-medlem för att kunna läsa någon extra exklusiv artikel.

Olle säger: Vilka satsningar får vi se i framtiden?

   Kalle Jungkvist säger: Vi kommer fortsätta att satsa på interaktivitet och webb-tv. Dessutom har vi en del spännande satsningar i höst som jag inte riktigt vill prata om - du förstår våra konkurrenter tittar nog också på det här.

Knallen säger: Vad tycker du om alla kändisnyheter i ab?

   Kalle Jungkvist säger: Kändisnyheter intressar många av våra läsare. Och den stora fördelen med nätet är ju att man kan klicka bara precis på det som intresserar en själv. Vi är en bred tidning med ungefär en och en halv miljon nätläsare varje dag. Då är det en av våra uppgifter att på bästa sätt försöka skapa en så intressant tidning som möjligt för många olika intressen.

NisseNasse säger: Varför tror du att ni vann detta "pris" med tanke på att ni har sån grötig sida utan struktur och med så mycket reklam?

   Kalle Jungkvist säger: Jag håller inte riktigt med dig. De flesta av våra läsare tycker faktiskt att vi har en vettig struktur. En del tycker kanske att den inte är Sveriges vackraste - men en tidning med rykande färska nyheter måste kännas just rykande färsk. Det påverkar utseendet. Annonserna behöver vi för att tjäna pengar och satsa stort på all journalistik. Och jag tror att de flesta accepterar våra annonser - där många i sig har ett stort läsvärde.

Brjasan säger: Ville bara säga ett stort grattis! Ni är bäst, keep up the good work! Hela din redaktion förtjänar champagne!

   Kalle Jungkvist säger: Tack - om några timmar så ska vi bjuda hela redaktionen på champagne. Men det vet dom inte ännu - så skvallra inte.

Knallen säger: Finns det någon skillnad mellan Aftonbladet och aftonbladet.se? Vilken?

   Kalle Jungkvist säger: Vi är båda kvällstidningar - med det menar jag att vi har den spännande blandning mellan högt och lågt, seriöst och mer klacksparksartade artiklar. Den stora skillnaden är skillnaden mellan papper och nät. Tidningen ger en annan läsupplevelse, vi på nätet erbjuder interaktivitet och rörliga bilder och en del annat som är specifikt för oss. Plus att du alltid kan hitta de senaste nyheterna hos oss.

säger: Hej och Grattis! En sak som jag inte gillar är vuxen chatten, är det ingen kontroll? Hur ska man få tag i er när man behöver er? Skärpning! *Ler* Malou västkusten

   Kalle Jungkvist säger: Chatten är ibland lite vild - och vi har en övervakning som sköts av en del av chattarna själva. Men en chatt måste bygga på att den fri - att deltagarna ska kunna prata med varandra utan inblandning från andra. Däremot jobbar vi tillsammans med teleoperatörerna för att bli av med riktiga sabotörer och sådan som förstör för andra på ett otrevligt sätt. Vi har en chattmaster som man kan anmäla missbruk till.

Nisse säger: Hur kommer ni att satsa på VM i fotboll?

   Kalle Jungkvist säger: Det kommer bli den största sportsatsningen någonsin - både på tidningen och nätet. Bara vi på nätet skickar 4 reportrar för att täcka allt intressant, tidningen skickar 11 personer. Jag lovar att vi kommer vara riktigt bra på fotbolls-VM.

   Kalle Jungkvist säger: Hej då och tack för alla synpunkter. Fortsätt gärna att diskutera oss och vår journalistik i våra forum eller i era bloggar. Och glöm inte - vill ni veta vad som hänt så hittar ni det på aftonbladet.se. Glad sommar!