"Bildts pr-byrå hjälpte Billström”

NYHETER

Tidningsuppgifter: Gjorde av med 800 000 kr i skattemedel

Finansborgarrådet Annika Billström (s) vill få sin vilja igenom.

Då anlitar hon före detta moderater.

Kostnad: 800 000 kronor.

Foto: kopplingar till moderaterna Finansborgarrådet Annika Billström uppges ha anlitat Kreab för att marknadsföra sitt förslag till en nya arena. Pr-byrån har starka kopplingar till moderaterna. Carl Bildt är styrelseordförande.

Pr-byrån Kreab fick i uppdrag av Stockholms stad att utreda hur en ny idrottsarena i Stockholm skulle kunna finansieras.

För utredningen, som skulle användas som beslutsunderlag, har Kreab fakturerat staden cirka 800000 kronor.

Skulle skapa opinion

Men enligt tidningen Resumé har Kreab dessutom ägnat sig åt lobbying för skattepengarna.

Kreabs konsulter ska enligt Resumé ha kontaktat flera kommunfullmäktigeledamöter för att skapa opinion för ett av arenaförslagen: Evenemangsstaden. Förslaget innefattar både en ny stor arena och en ny stadsdel vid Globen i Stockholm och stöds i sin helhet endast av socialdemokraterna.

Pr-byrån Kreab har starka kopplingar till moderaterna. Styrelseordförande är förre moderatledaren Carl Bildt. Och den konsult som arbetat med utredningen är Sture Palmgren, tidigare moderat finansborgarråd i Stockholm.

Att anlita Kreab skulle alltså vara ett sätt för socialdemokraterna, med Annika Billström (s) i spetsen, att vinna över framför allt moderaterna på sin sida.

-Om uppgifterna stämmer så är det ett häpnadsväckande sätt att hantera skattepengar, säger Lotta Edholm, gruppledare för fp.

Nekar till uppgifterna

Oppositionsborgarrådet Kristina Axén Olin (m) säger sig inte ha blivit kontaktad av Kreab i frågan om Evenemangsstaden.

-Ingen har lobbyistat på mig, säger hon.

Även socialdemokraterna tillbakavisar uppgifterna:

- Det finns inget uppdrag från staden till Kreab att bedriva lobbying. Vi förhandlar direkt med moderaterna, säger Annika Billströms pressekreterare Jimmy Larsson-Hagberg.

Irene Beertema