Rättegången kan vara läkande för offren

NYHETER

Psykolog: Det är bra möta våldtäktsmannen igen

De kvinnor som våldtagits och misshandlats av Niklas Lindgren måste nu möta honom i rätten igen. Enligt psykologen Björn Lagerbäck kan det vara bra för den framtida läkningen.

- Det är nyttigt att se att gärningsmannen i all sin litenhet.

På fredagseftermiddagen ska Hagamannens första offer, en då 26-årig kvinna som våldtogs och misshandlades i maj 1999, höras i rätten.

Björn Lagerbäck är psykolog och har jobbat med brottsoffer sedan 1979. Enligt honom reagerar brottsoffer vanligtvis på två sätt när de ska möta gärningsmannen i rättegången.

"Vissa känner bara skräck"

- För vissa personer är det bra att se den gärningsman de tillskrivit övernaturliga krafter och drömt mardrömmar om ta en kroppslig form. De ser att gärningsmannen är en människa och de ser hans litenhet, säger han.

Andra känner bara skräck och vill inte se gärningsmannen alls. De kan då begära att gärningsmannen går ut ur rummet när de avger vittnesmål, så kallad medhörning.

- Det har man alltid rätt att få, säger Björn Lagerbäck.

När det gäller så pass integritetskränkande brott som våldtäkter är det extra svårt för brottsoffret, och här har domarna ett stort ansvar.

”Upplevs som ett svek”

- Det är viktigt att de sätter stopp för irrelevanta frågor från försvarsadvokaten, som till exempel frågor om tidigare sexuella erfarenheter. Ett brottsoffer upplever det som att gärningsmannen står för ondskan och samhället för det goda. Det upplevs då som ett svek om samhället, i form av försvarsadvokaten, beter sig likadant som gärningsmannen, säger Björn Lagerbäck.

Mycket viktigt är också att kvinnor som blivit våldtagna inte tar på sig någon skuld eller skam.

- Skulden ligger uteslutande hos gärningsmannen.

Anna Lindström