Ovanligt lugnt midsommarfirande

NYHETER

Polisen: Det har varit lugnare än vanligt

Midsommarhelgen brukar vara en intensiv helg för polisen. Men sent på midsommaraftons kväll var det ovanligt lugnt.

Polisstationer över hela landet rapporterar om ett ovanligt stillsamt firande.

Foto: På de flesta håll i Sverige gick firandet lugnt till. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

– Det har varit lugnare än vanligt. Folk är kanske någon annanstans, säger Kent Ahola, vid Täbypolisen.

Kollegor på flera håll i landet instämde i bedömningen och angav vädret som en trolig förklaring. Samtliga räknade dock med att fylleriet skulle tillta framåt natten.

Mindre bråk

I takt med den ökande alkoholkonsumtionen ökade också antalet polisinsatser. De flesta brotten, som brukar ske denna helg, begås under midsommarnatten. Men vid 22.30-tiden hade bara ett par större incidenter inträffat.

I Rotebro norr om Stockholm försökte en man köra på polisen som kallats till ett lägenhetsbråk. Mannen smet sedan från platsen och eftersöktes under kvällen misstänkt för försök till grov misshandel. I Tumba söder om Stockholm anmäldes tidigare på dagen en misstänkt våldtäkt.

I Smögen blev det många mindre bråk under förkvällen. En man blev slagen i huvudet med en flaska och fördes till Uddevalla lasarett. Bråken förekom mest på vägen från centrum ner mot hamnen och sjöbodarna.

På en campingplats i Strömstad misshandlade fyra män två andra män som fick föras till sjukhus. Vittnen pekade ut de fyra männen och polisen sökte efter dem vid 22-tiden.

”Ett trendbrott”

I Lysekil förekom en del bråk mellan ungdomar, men ingen skadades allvarligt. Och i Dalarna hade det inte förekommit några större bråk.

Från norra Sverige rapporterades ett antal rattfyllor, men varken bråk eller våldtäkter.

Bilden av ett lugnare firande bekräftas av polisen på Gotland.

– Det är inte alls som det var för en 10–15 år sedan. Det kan bero på att det blivit dyrare att ta sig till Gotland. Men det verkar ändå vara ett trendbrott – midsommarfirandet verkar gå i vågor. Vissa år ska man vara på campingar, vissa i stan, säger vakthavande befäl vid Gotlandspolisen till TT.

TT