Kontor i Melbourne stänger efter sju fall av hjärntumörer

NYHETER

Mobiltelefonsändare finns på taket

De två översta våningarna i en byggnad i Melbourne har stängts sedan sju anställda fått hjärntumörer som befaras ha ett sambandet med mobiltelefonsändare på taket.

Våningarna där ett tekniskt universitet är inrymt, utrymdes på torsdagen efter att fyra anställda diagnosticerats med hjärntumör under de två senaste veckorna.

Ytterligare tre fall av hjärntumörer har diagnosticerats bland de anställda sedan 2001, enligt företrädare för National Tertiary Education Union (NTEU).

Steve Somogyl, talesman för Melbourne Institute of Technology (RMIT), sade att telekommunikationssändarna på taket har väckt oro den senaste tiden, trots att en studie 2001 kom fram till att det inte fanns något samband mellan dem och det första cancerfallet.

Men han sade att universitetet inte uteslöt någonting och kommer att se till att ytterligare studier genomförs:

– Självklart är vi mycket oroade över våra anställdas hälsa och säkerhet.

NTEU-sekreteraren Matthew McGovan sade att anhopningen av hjärntumörer bland de anställda som arbetat tillsammans verkar avsevärt högre än slumpen.

– Vad vi vet i dagsläget är att fem fall inträffat bland anställda på den översta våningen och att det är en ovanligt hög koncentration, sade han.

– Vad vi också vet är att en majoritet av dessa människor har varit anställda länge, där har jobbat där mer än tio år.

TT