GUD, vilket plåtkrångel

NYHETER

Alfabetet snart slut - Vägverket börjar om på A

Foto: satan i gatan Lugn, nummerplåtar som den ovan lär du inte heller i fortsättningen få se. Trots att Vägverket nästan använt hela alfabetet är 147 bokstavskombinationer fortfarande spärrade. Sifferkombinationer som ”666” är dock helt okej.

GÖTEBORG

Gamla kombinationer på registreringsskyltar går nu i retur.

Bilregistret har nämligen snart slut på alfabetet.

Men ARG, BAJ och FUC blir inte favoriter i repris...

Den absolut sista bokstavskombinationen kan i värsta fall symbolisera en fara bakom ratten, en sjusovare - ZZZ. Och ZZZ 999 blir den absolut sista varianten i serien

Bilregistret är nu framme vid X, och har sedan bara Y och Z kvar.

Å andra sidan har man 2 miljoner gamla kombinationer på lager.

- Vi har börjat använda oss av lediga kombinationer i A- och B-serien igen. Och det är en slumpgenerator som väljer skyltserien, säger Mikael Andersson, på Trafikregistret i Örebro.

Anses anstötliga

Varje bokstav har en halv miljon kombinationer, men 147 bokstavskombinationer är spärrade för användning av Vägverket. De anses anstötliga.

Till exempel är SSU, som i Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, spärrat. Däremot inte MUF, Moderata Ungdomsförbundet.

- Jag vet faktiskt inte varför det blivit så, säger Andersson.

- Och nu har vi ju spärrat några som vi redan använt tidigare, eftersom vi insett att de kan vara anstötliga, som FES, till exempel.

På sifferkombinationer har man däremot inga spärrar.

Omöjligt att ändra

Och det är mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att få en registreringsskylt ändrad om man är missnöjd. Det bästa är då att skaffa sig en egen personlig skylt - fast inte heller de får skylta med vad som helst.

STULEN, får man inte ha, och en man som hette Jésus i förnamn fick inte ha JESUS på registreringsskylten.

LENNART duger dock utmärkt.

Skyltarna som är förbjudna på kärran

Lennart Kasvi