Nyheter

Hundrädslan kan botas på tre timmar

NYHETER

Psykolog: Det enda som hjälper är att se sin fobi i vitögat

Känner du dig svag i knäna, kallsvettig och darrig varje gång du ser en hund? Det behöver du inte känna.

På 3-4 timmar kan du bli fri från din hundfobi och till och med våga klappa vovve.

Jenny Koertge är psykolog och arbetar med kognitiv beteendeterapi. I sitt yrke får hon möjlighet att bota människors värsta skräck, allt från spindelfobi till höjdskräck. Men det är ingen magisk formel som får den rädda personen att bli av med sina fobier - det enda som hjälper är att se sin rädsla i vitögat.

– Vi kallar det för exponering. Patienten utsätts gradvis för sin rädsla. På 3-4 timmar kan de flesta fobier botas, säger hon.

Kan klappa hund efter avslutad behandling

Först görs en beteendeanalys där rädslan kartläggs. Går personen över gatan när han eller hon ser en hund? Är det alla typer av hundar som är skrämmande eller bara stora?

– Patienten har kontroll under hela behandlingen. Är man till exempel så rädd att man inte ens kan se en hund på bild så börjar vi med att titta på ett foto, sedan kanske man får klappa bilden och därefter kan man titta på en videofilm med en hund, säger Jenny Koertge.

I varje steg hinner rädslan lägga sig innan man går vidare till nästa steg. När behandlingen avslutas kommer patienten att kunna både klappa och krama en hund, något som ansågs otänkbart innan. Den som fått behandling för sin fobi måste tänka på att fortsätta möta sin rädsla så ofta det går.

– Man kanske måste gå till parken där det finns hundar, eller om man är rädd för ormar så måste man gå till ett terrarium, säger hon.

Rädslan kan "smitta"

Koertge säger att fobier ofta drabbar dem som är överdrivet ängsliga och som har en större benägenhet att bli rädda. En fobi kan också ”smitta” från förälder till barn.

– Om man ser sin mamma vara rädd för något så kan barnet tänka ”då är det bäst att jag också är rädd”, säger hon.

En behandling med kognitiv beteendeterapi kostar runt 1000-lappen och en session är drygt 60 minuter lång. Om du blivit bedömd av en specialist som anser att du bör få hjälp mot din fobi, kan du få behandlingen för ordinarie patientavgift.

Therese Holmberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter