Har ni hört den förut?

NYHETER

I dag säger partiledarna sina favoritrepliker - igen

1 av 7 | Foto: ”Jag är stolt men inte nöjd” Göran Persson (s) Fler favoritrepliker: Det är en olycka om ni får regera igen Utan trygghet ingen förändring. Utan utveckling ingen förändring.

Alla vet att Hamlet ska säga "att vara eller inte vara".

Likadant är det på politikens stora scen.

Replikerna är väl inövade. Och väl använda.

Jag

är stolt

men inte

nöjd.

Göran Persson (s). Fler favoritrepliker: SDet är en olycka om ni får regera igen. SUtan trygghet ingen förändring. Utan utveckling ingen förändring.

Vissa skulle kalla det för floskler. Andra skulle säga att det är favoritrepliker. Eller punchlines.

Men faktum är att partiledarna återanvänder sina bästa repliker. En del av dem ganska ofta. Andra ganska sällan.

"Stolt, men ""

I dag möts partiledarna till valårets första partiledardebatt i riksdagen. På slaget nio äntrar moderatledaren Fredrik Reinfeldt talarstolen. Han kommer att säga att det måste löna sig att arbeta.

I alla fall om han följer mönstret från riksdagens tre partiledardebatter under förra året. Då påpekade moderatledaren vid åtminstone ett tiotal tillfällen att det ska vara mer lönsamt att gå till jobbet än att leva på bidrag. Han anser också att människor måste få makt över sitt eget liv. Det är en åsikt som det knappast finns någon opposition emot.

Göran Persson avslutar dagens debatt. Han kommer att vara stolt men inte nöjd. Han kommer också att påpeka att han rensade upp i det ekonomiska moras som den borgerliga regeringen lämnade efter sig 1994. Och han kommer att tala om behovet av trygghet. Vi känner dig väl vid det här laget, Persson.

Nästan lika förutsägbar är kd-ledaren Göran Hägglund som förälskat sig i uppgiften att 28 000 företag försvunnit på tio år. Den använde han i flera debatter förra året.

Vid två tillfällen tog han också upp den mat som landets åldringar tvingas äta. Beroende på kd-ledarens humör är formen som maten serveras i antingen av folie eller aluminium. Men den är alltid ljummen.

Vad är viktigast?

Svårast att hitta de riktigt minnesvärda replikerna har miljöpartiets Peter Eriksson och Lars Leijonborg. Båda tar upp en lång rad frågor utan att riktigt lyckas hamra fast vad de tycker är viktigast.

I dag börjar valåret. Men du vet redan vad partiledarna kommer att säga.