IS-kvinna inte välkommen till Bangladesh

Foto: Metropolitan Police/AP/TT
Shamima Begum på polisens övervakningsbild från 2015 när hon lämnar Storbritannien. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Den 19-åriga kvinna som förlorar sitt brittiska medborgarskap efter att ha rest till IS i Syrien är inte välkommen till Bangladesh, meddelar landets utrikesminister Shahriar Alam.

"Bangladesh hävdar att Shamima Begum inte är medborgare i Bangladesh. Hon är brittisk medborgare och har aldrig ansökt om dubbelt medborgarskap... Det kommer inte på fråga att hon ska tillåtas komma in i Bangladesh", lyder ett uttalande från Alam till The Guardian.

Storbritannien har ansett att kvinnan, som på sin mors sida har påbrå från Bangladesh, kan få medborgarskap där. Det är en förutsättning för att dra in hennes brittiska medborgarskap, då ingen person kan göras statslös.

Begum lämnade Storbritannien som 15-åring för att ansluta sig till IS i Syrien. Hon vill nu återvända hem med sin nyfödda son, men ångrar inte tiden med IS, enligt intervjuer i brittiska medier. Sonen omfattas inte av tillbakadragandet av hennes medborgarskap, enligt inrikesminister Sajid Javid.

Fallet med 19-åringen har aktualiserat frågan om vad som ska ske med de IS-anhängare som vill återvända till sina hemländer efter att IS fallit i Syrien.