Moderaterna

Moderaterna KU-anmäler justitieministern

Av: 

TT

Justitieminister Morgan Johansson (S) KU-anmäls för regeringens omsvängning om EU-direktivet om upphovsrätt på nätet.
Justitieminister Morgan Johansson (S) KU-anmäls för regeringens omsvängning om EU-direktivet om upphovsrätt på nätet.

NYHETER

Moderaterna KU-anmäler justitieminister Morgan Johansson (S) för regeringens omsvängning i frågan om EU-direktivet om upphovsrätt på den digitala marknaden.

Enligt partiets första namn till EU-valet Tomas Tobé (M) har regeringen inte förankrat sitt ställningstagande i riksdagen. Direktivet om upphovsrätt har förhandlats i ett och ett halvt år och under den tiden har regeringen bara förankrat Sveriges position en gång, i maj 2017, framhåller han i anmälan.

Enligt Tobé har regeringen brustit i att förankra positionsförändringarna när det gäller de två omtalade artiklarna 11 och 13 i direktivet. De gäller länkskatt och så kallat uppladdningsfilter.

Det är "än mer anmärkningsvärt att regeringen agerat utan att ens informera ansvarigt utskott eller EU-nämnd om sina olika omsvängningar i sakfrågan", skriver Tomas Tobé i sin KU-anmälan.

Striden kring EU-direktivet har handlat om hur upphovsrättsinnehavare ska ersättas vid länkningar och hur man undviker att skyddat material sprids utan tillstånd, utan att detta inskränker friheten på internet.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya regler om datalagring presenterades med att inte presenteras

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna

Morgan Johansson

KU, Konstitutionsutskottet

Upphovsrätt

EU