Sexoffer missnöjda med påvens löften

Foto: Giuseppe Lami /AP/TT
Påve Franciskus under söndagens sammankomst av biskopsmötet i Vatikanen.

avTT

NYHETER

De präster som har begått övergrepp mot barn är "Satans redskap", slår påven fast vid katolska kyrkans toppmöte om sexövergreppen.

Men de starka orden möttes av skepsis bland dem som drabbats.

Påve Franciskus är inte nådig i söndagens avslutningsanförande inför deltagarna i biskopskonferensen i Vatikanen.

– Jag har påmints om den grymma religiösa vanan, en gång utbredd i vissa kulturer, om att offra mänskliga varelser, företrädelsevis barn, i hedniska riter, säger påven från talarstolen.

Franciskus konstaterar att övergrepp visserligen är ett universellt problem men därför inte "mindre monstruöst" inom kyrkan. Han utlovar "ett krig på alla fronter" mot övergreppen, som borde "utplånas från jordens yta".

"Defensiv retorik"

Men talesmän för offren är djupt besvikna - de menar att påven bara upprepar gamla löften och presenterar få konkreta förslag.

– Särskilt beklämmande är det att höra påvens välbekanta bortförklaring om att övergreppen förekommer i samhällets alla skikt. Vad han borde göra är att presentera en djärv och beslutsam plan. I stället fick vi defensiv, omtuggad retorik, säger Anne Barrett-Doyle, som representerar en amerikansk grupp som jagar misstänkta präster.

Australiske ärkebiskopen Mark Coleridge, som höll i mässsan som avlutade toppmötet, var i många avseenden skarpare än påven själv:

– Vi kommer en gång att få vårt straff. Det har hänt att vi sett offren som fienden. Vi har inte älskat dem, vi har inte välsignat dem. På det sättet har vi varit vår egen värsta fiende.

Skandal på skandal

Katolska kyrkan har skakats av en rad skandaler med sexuella övergrepp de senaste decennierna.

Så sent som i höstas avslöjades att hundratals präster begått övergrepp i flera städer i USA, och en utredning visade att tusentals barn inom katolska kyrkan i Tyskland utsatts. I Mexiko har minst 152 katolska präster som begått sexuella övergrepp stängts av de senaste nio åren.

För att visa att kyrkan tar problemen på allvar har påve Franciskus för första gången kallat samtliga ordförande i världens biskopskonferenser till ett toppmöte. Diskussionerna har handlat om hur man kan utbilda biskoparna för att förebygga sexuella trakasserier och övergrepp.

Mötet inleddes i torsdags och avslutades på söndagen.