Man fälls för dödsskjutning

avTT

Foto: Henrik Montgomery/TT
En man i 40-årsåldern har fällts för att ha skjutit ihjäl en annan man vid sin bostad i Rättviks kommun. Han döms till fängelse i ett år och sex månader. Arkivbild.

En man i 40-årsåldern har fällts för att ha skjutit ihjäl en annan man vid sin bostad i Rättviks kommun. Åklagaren hade åtalat honom för mord, men Mora tingsrätt valde att fälla honom för grovt vållande till annans död.

Dödsskjutningen inträffade i juli i förra året när mannen försökte få den andre att lämna bostaden genom att hota honom med ett gevär. I samband med det avlossades ett skott. Det fanns inget uppsåt att döda, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Enligt en enig tingsrätt har mannen befunnit sig i ett nödvärnsläge, men att använda det osäkrade vapnet var oförsvarligt. Han döms därför till fängelse i ett år och sex månader för grovt vållande till annans död. När strafflängden bestämdes tog rätten bland annat hänsyn till att det rörde sig om en nödvärnssituation och att mannen suttit häktad i drygt sex månader.