Protester i Serbien för tredje helgen i rad

Av:  TT-AFP

Tusentals serber fyllde gatorna i Belgrad på lördagen.
Tusentals serber fyllde gatorna i Belgrad på lördagen.

För tredje helgen i rad har gatorna i Serbiens huvudstad Belgrad fyllts av tusentals människor som protesterar mot Aleksandar Vucics regering.

De senaste veckornas protester är de första sedan våren förra året då stora skaror demonstrerade mot Vucics seger i presidentvalet.

– Människor är tysta på grund av rädsla, eftersom orden har blivit farliga, säger journalisten Milan Jovanovic.

Jovanovics hus brann ner tidigare i december, efter att ha blivit attackerat med en molotovcocktail. Hans advokat säger att Jovanovic attackerats eftersom han rapporterat om korruption i landet.

– Men Serbien har vaknat från sin vila och bestämt sig för att inte vara tyst, säger Jovanovic.

Enligt arrangörerna deltog mellan 35 000 och 40 000 personer i lördagens protester.

Den ultranationalistiske presidenten Aleksandar Vucic anklagas av oppositionen för att ha etablerat ett envåldsstyre med full kontroll, och för att använda hårt hållna medier för att driva sina frågor.

– De kan marschera så mycket de vill, utan våld. Men folket förstår mycket väl att jag och mitt parti blir starkare efter varje demonstration, sade Vucic på lördagen.

I sin senaste rapport om Serbien har Europaparlamentet "starkt" uppmuntrat serbiska myndigheter att "förbättra situationen när det gäller yttrandefrihet och mediers frihet".

En paraplyorganisation för flera oppositionella partier uppger att anhängare till Vucics parti låg bakom en attack på en ledare för ett oppositionsparti i november. Myndigheterna nekar till anklagelserna.

Publisert: