Kriget i Syrien

Turkiska styrkor har rivit ner viktig kurdisk staty

Av: 

Josefine Holmqvist

TT

NYHETER

Turkiska styrkor och allierade syriska milisgrupper har tagit kontroll över de centrala delarna av staden Afrin i norra Syrien, rapporterar AFP:s utsända.

I samband med detta har de också rivit ner en staty med stark koppling till kurdisk kultur.

”Det är den första uppenbara kränkningen av de kurdiska människornas kultur och historia sedan det militära inträdet i Afrin”, säger de Syriska demokratiska styrkorna (SDF).

Statyn, som stod centralt i Afrin, föreställde smeden Kawa – som är en central figur i den kurdiska legenden om nyårsfirandet, rapporterar Reuters. Newroz, som nyåret kallas, firas av kurder över hela världen. Det är bland annat ett sätt att manifestera den kurdiska identiteten.

En talesperson för de Syriska demokratiska styrkorna (SDF), som består av många kurder, säger att rivningen av den kulturella symbolen är: ”den första uppenbara kränkningen av de kurdiska människornas kultur och historia sedan det militära inträdet i Afrin”.

Nyhetsbyråns AFP:s utsända rapporterar att turkiska styrkor och allierade syriska milisgrupper har tagit kontroll över de centrala delarna av Afrin.

Många civila flyr stadskärnan

Även Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelar att turkiskledda styrkor tagit full kontroll över de centrala delarna av Afrin:

– Förband tillhörande Fria syriska armén, som backas upp av våra styrkor, tog kontroll över centrala Afrin denna morgon, sade Erdogan på söndagen.

Efter intåget har turkiska flaggor och flaggor tillhörande Fria syriska armén hissats runt om i staden. Det rapporteras också om att många civila har lämnat stadskärnan.

– Attackerna mot Afrin visar Erdogans rädsla för att kurderna i Syrien ska få makt och frihet att styra över sig själva och därmed påverka kurderna i Turkiet, säger EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP) om händelseförloppet.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Kriget i Syrien

LÄS VIDARE

MARTIN SCHORI: Slogs mot IS – nu är de ensamma igen

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget i Syrien

Afrin

Syrien