Polisen Henrik: Sänk straffåldern

avMiriam Bratt

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen Henrik Rörberg har tröttnat på ungdomarnas stök och bråk i Lysekil. Hans förslag är därför att sänka straffåldern.

– Ungdomarna begår nu grova brott i tidig ålder, och samhället måste anpassa sig efter det, säger Henrik Rörberg till Sveriges Radio.

I Lysekil har man problem med ungdomsgäng, det menar kommunpolisen Henrik Rörberg. Och han har förslag på en lösning: Sänk straffåldern, rapporterar Sveriges Radio.

Ungdomar mellan 11 och 18 år driver runt i gäng och ligger bakom mycket av oroligheterna i Lysekil, enligt polisen. Majoriteten av ungdomarna är 15 år och inte straffmyndiga.

Gäng driver runt i Lysekil

Henrik Rörberg menar att polisen identifierat vilka ungdomar det handlar om, men att det inte räcker för att sätta stop för problemen.

– De är fler än oss. Polisens resurser räcker inte till för att hantera det här. Och i de flesta fall ska inte polisen hantera det eftersom det rör sig om ungdomar under 15 år, säger han till SR.

Särskilt utbildade ordningsvakter

Just nu är det väktare som vaktar centrala Lysekil och de är i sin tur inhyrda av kommunen. Men den säkerhetsansvarige Joakim Hagetoft är öppen för att ansöka om ett Lov 3-område. Det betyder att man skulle ta in särskilt utbildade ordningsvakter som har mer befogenhet att ingripa vid brott.

– Väktarrapporterna som vi får in nu ökar sannolikheten om att vi skulle kunna få till ett sånt Lov 3-område i framtiden, säger Joakim Hagetoft vid Lysekils kommun till SR.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM