Stockholm

Målade hakkors på sin hund – döms för hets mot folkgrupp

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Mannen målade nazistiska symboler på sin hund – och promenerade med den i närheten av personer med utländsk bakgrund.

Nu dömer Stockholms tingsrätt honom till böter för hets mot folkgrupp.

På valborgsmässoafton förra året gick den 35-årige mannen på fest i Hammarby Sjöstad i Stockholm tillsammans med sin flickvän. Paret tog även med sig mannens hund. Under kvällen målade mannen nazistiska symboler – hakkors och järnkors – på sitt husdjur.

Efter att mannen lämnat festen gick han omkring i närområdet med hunden. En fältassistent har uppgett att han bland annat befann sig alldeles intill en fotbollsplan där ungdomar med utländsk bakgrund spelade boll.

”Folk reagerade på hunden”

Polis kallades till platsen. De upplyste mannen om olämpligheten i att gå runt med en nazi-märkt hund, och uppmanade honom att täcka över den.

– Det var mörkt på kvällen, men platsen var mycket bra upplyst. Det var mycket folk i rörelse, och de reagerade när de såg hunden, sa en av poliserna under rättegången.

Mannen har uppgett att det inte var han som målade symbolerna på hunden. I hans version ska målningen ha utförts av en okänd festdeltagare när han besökte toaletten.

– Det måste vara någon med sjuk humor som gjort det, har han sagt i förhör.

Orsaken till att mannen sedan promenerade runt med hunden ska ha varit att han letade efter ett borttappat busskort.

Döms för hets mot folkgrupp

Stockholms tingsrätt ger dock inte mycket för mannens förklaringar. I domen, som Svenska Dagbladet tidigare rapporterat om, skriver rätten att mannen spridit ett ”meddelande som uttrycker missaktning för olika folkgrupper och andra sådana grupper av personer med anspelning på deras ras, hudfärg, religion, nationellt eller etniskt ursprung”.

Om märkena skriver rätten:

”Dessa symboler var frekvent använda i Nazityskland och har en tydlig koppling till Tredje riket. Dessa symboler anses vara starkt sammankopplade med tankar om rasöverlägsenhet och förföljelse och utrotning av bland annat människor med judisk härkomst.”

Mannen döms för ringa hets mot folkgrupp och brott mot knivlagen, eftersom han bar kniv vid tillfället. Straffet blir böter på 13 000 kronor.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Målade hakkors på sin hund – åtalas

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm

Stockholms tingsrätt

Nazism

Brott

Hundar