Astronomi

Gigantisk asteroid passerar väldigt nära jorden

Av: 

Simón Bustamante

NYHETER

”Potentiellt farlig” – så klassas den gigantiska asteroid som snart passerar väldigt nära vår planet.

Men forskare lovar att jordens dagar inte är räknade – och uppmanar istället alla med ett teleskop att titta upp mot natthimlen om ett par veckor.

Om några veckor passerar asteroiden 3200 Phaethon vår planet – en miljon mil bort men tillräckligt nära och med sina 4,8 kilometer också tillräckligt bred för att klassas som ”potentiellt farlig” av International Astronomical Union, IAU.

Så pass nära som NASA räknat ut att asteroiden kommer passera jorden den 16 december har 3200 Phaethon inte varit sedan 1974 – men forskare lovar att apokalypsen inte är nära, skriver Time.

Professor: ”Högst osannolikt”

Enligt Michael Mendillo, professor i astronomi på Boston University, skulle en kollision med en asteroid av just den här storleken kunna få katastrofala konsekvenser – men även han ser det scenariot som högst osannolikt.

– För tillfället tycks objektet vara i en mycket stabil och förutsägbar omloppsbana. Så länge som ingen annan typ av massa kommer i närheten av objektet kommer våra uträkningar vara korrekta i tusentals år, säger han.

I nuläget finns det heller inget som pekar på att just en främmande kraft kommer rubba asteroidens omloppsbana den närmaste framtiden.

Kan ses med teleskop

Jorden kommer alltså inte gå under den 16 december 2017 – istället kommer vi enligt Michael Mendillo få en unik möjlighet att skymta en asteroid ”in action”.

Så länge som man vet var i himlen man ska titta räcker det med ett enkelt teleskop för att se asteroiden passera oss.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Sverige–Slovakien i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Astronomi