Ingen vinter än – november bjuder på värme

avTT

Foto: Sergei Grits/AP/TT
Lugn, vintervädret håller sig borta ett tag till. November inleds med höstvärme. Arkivbild.

Hann du aldrig byta till vinterdäck inför det tidiga snöfallet? Lugn, det är mildväder på väg.

I Skåne kan det lokalt bli över 15 grader varmt och även i norra Norrland spås termometern hålla sig över nollan senare i veckan.

De senaste dagarna har kylan lägrat sig över Sverige, och bilister har överraskats av snö långt ner i Götaland. Natten till söndagen noterades säsongens lägsta temperatur, med minus 18,3 grader i Pajala. Det kommande dygnet väntas kylan hålla i sig, med minusgrader lokalt även ner över Skåne. Men sedan är varmare luft på väg.

Ovanligt varmt

– Vi har ett lågtryck på väg in från sydväst under måndag kväll och tisdag, och det kommer att föra med sig ganska så mild luft in över Sverige. Då kan temperaturen stiga till över tio grader i södra Götaland, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

I Skåne kan temperaturen lokalt krypa upp till 16–17 plusgrader. Det är i så fall ovanligt varmt för säsongen, enligt Jon Jörpeland. Även i Svealand når temperaturen upp till tiogradersstrecket.

Lågtrycket för även med sig nederbörd och blåst.

– För Götalands del kommer det framför allt att falla som regn, men det här området kommer att röra sig norrut över landet och från Värmland och norrut kommer det att övergå allt mer i snö under tisdag och onsdag.

Plus även i norr

Men den varma luften fortsätter också norrut och snöfallet väntas övergå i regn. Den snö som faller väntas därför inte bli liggande länge. Prognosen för slutet av veckan är osäker, säger Jon Jörpeland.

– Men det ser ut just nu som att det här mildare vädret kommer att hålla i sig större delen av veckan, så att vi i södra delen av landet kommer att ha temperaturer på mellan fem och tio grader. Ner mot Skåne kanske till och med lite drygt tio grader. Och även norra Norrland kommer att få mildare väder med temperaturer på plussidan på flera håll.

Så Pajalaborna kan kanske lägga undan långkalsongerna igen.