Politik

”Blir en avskalad budget utan partipolitik”

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Budgetfrågan riskerar att bli en politisk strid i riksdagen.

För att en budget ska kunna gå igenom arbetar nu övergångsregeringen fram en avskalad variant.

– Vi kommer inte lägga fram en rödgrön budgetproposition. Det kommer vara en avskalad budget utan partipolitisk inriktning, säger Magdalena Andersson.

Sverige står fortfarande utan regering och positionerna är till synes lika låsta som för sju veckor sedan. Men senast den 15 november måste en budget läggas fram. Därför arbetar övergångsregeringen nu med en variant som ska kunna tolereras av riksdagen.

– Det blir en avskalad budget som saknar partipolitisk inriktning, säger finansminister Magdalena Andersson.

Grunden för övergångsbudgeten kommer vara förra höstens budget. Finansministern har också kommit överens med Allianspartierna och MP om vissa principer för hur övergångsbudgeten ska kunna se ut.

Miljösatsningar uteblir

Eftersom den blir avskalad kommer vissa upptrappningar, anslag som den rödgröna regeringen föreslog, inte att vara med.

– Det är en del miljöinvesteringar och pengar till kommunerna. Exakt vad som kommer finnas med för budgetår 2019 vet vi inte ännu, det måste först bildas en regering, säger Magdalena Andersson.

Men övergångsbudgeten kommer sannolikt utmanas av Moderaterna. Senast i går sa Ulf Kristersson att han ser det som självklart att partiet lägger en egen budget.

Magdalena Andersson vill inte uttala sig om hur hon ser på det. Övergångsregeringen ska nämligen undvika att göra uttalanden som kan tolkas som politiska utspel. Socialdemokraterna kan också välja att lägga en egen budget, men Magdalena Andersson säger att den frågan är för tidigt väckt.

Kritiken: Vill ge SD inflytande

Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i riksdagens finansutskott, anser att Moderaterna försöker använda budgeten som en dörröppnare för en ny regering - som bygger på stöd från Sverigedemokraterna. Om KD och SD röstar på M:s budget kan övergångsregeringens nämligen röstas ner. L och C har inte gett något svar på hur det tänker förhålla sig om en M budget står mot övergångsregeringens budet.

– Vill man inte ge Sverigedemokraterna det avgörande inflytandet då lägger man inte fram det förslaget i det här läget. Där har uppenbarligen Moderaterna en annan uppfattning än andra Allianspartier, säger han.

Vad skulle konsekvensen kunna bli om M lägger en egen budget?

– Om Finansdepartementet inte har möjlighet att bereda blir det en sämre produkt.

Aftonbladet har sökt Moderaterna, men partiet vill inte ge några kommentarer.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Magdalena Andersson

Migrationspolitik

Moderaterna

Sverigedemokraterna

Socialdemokraterna

Fredrik Olovsson