Nils, 92, har gjort ”världens minsta staty” – i protest

avMalin Wigen

I Indien invigdes nyligen världens högsta staty som kostade 3,7 miljarder att bygga.

92-årige Nils menar dock att det är onödigt då man kan göra samma sak hemma – nästan helt gratis och i mindre storlek.

92-årige Nils Johansson bor i Hallsberg och är, enligt sin son Björn Johansson, en riktig ”pysselgubbe”.

– Han är väldigt kreativ och gör en massa konstiga grejer hela tiden, vissa funkar – andra inte. Han har hållit på i alla år att snickra och greja, han har gjort små konstverk och allt möjligt, säger Björn.

– Han sitter i rullstol efter en stroke, har väldigt nedsatt syn, dubbla hörapparater, diabetes – och i stort sett alla sjukdomar. Men ändå håller han på och grejar, det tycker jag är jättekul.

Och nu Nils gjort ”världens minsta staty” – i alla fall tror han det själv.

– Jag fick inspiration när jag såg den högsta statyn i världen, då tänkte jag att det skulle finnas den minsta.

1 av 5 | Foto: Kicki Nilsson / ICON PHOTOGRAPHY
Nils, 92, har bygg enligt honom ”världens minsta staty”.

Han syftar på statyn som nyligen invigdes i Indien. Det ska vara världens högsta staty med sina 182 meter och kostade 3,7 miljarder kronor att bygga. Nils staty däremot är bara cirka 2,5 centimeter hög.

– Alla vill ju vara tuffast i världen och bygga den största statyn så då ville han göra tvärtom. ”Jag lägger inte mina pengar på det, utan det är bättre att göra världens minsta staty”, menar han. I stället för att lägga fyra miljarder på en bronsstaty i Indien kan man sätta ihop en egen hemma, och det har han ju rätt i, säger Björn.

Så nu står den lilla statyn hemma hos Nils, som har har gett den namnet ”Glasolga”, på ett litet fat med små glasstenar. Var namnet kommer ifrån vet inte Björn.

– Är man 92 år och knappt ser eller hör så är man glad om man kan få till något sådant. Det här är hans bidrag i debatten, du kan göra en lika tuff grej fast som är två och en halv centimeter som inte kostar något. Han gör samma konstnärliga grej fast det är gratis i stort sett – det var dit han ville komma.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hallsberg

Indien