Kvinnor stängs ute från japanska utbildningar

Foto: Ayaka Aizawa/AP/TT
Det var i augusti som det uppdagades att Tokyos medicinska universitet systematiskt ändrat kvinnliga sökandes resultat för att hålla kvinnliga studenter borta från utbildningen. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Flera läkarutbildningar i Japan använder sig av metoder som diskriminerar kvinnliga sökande. Det avslöjas i en statlig utredning som granskat 81 statliga och privata skolor.

"Olämpliga metoder har avslöjats på flera universitet", säger utbildningsminister Masahiko Shibayama, som genomfört 30 studiebesök parallellt med utredningen, i en delrapport.

Utredningen tillsattes efter det att Tokyos medicinska universitet i augusti erkänt att man systematiskt ändrat kvinnliga sökandes resultat för att hålla kvinnor borta från utbildningen.

Enligt delrapporten förekommer strukturell diskriminering även på andra universitet, bland annat nekas kvinnliga sökande inträde trots att de fått tillräckligt höga resultat på inträdesproven.

Enligt Shibayama finns inga planer på att namnge vilka universitet det handlar om eller att utfärda några böter.

– Men vi har begärt att få förklarat för oss varför de gör som de gör, säger utbildningsministern vid en presskonferens.

ARTIKELN HANDLAR OM

Japan

Tokyo