Väder

SMHI snövarnar i södra Sverige: ”Hög tid för vinterdäck”

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Brittsommaren blev till blixthalka.

SMHI klass 1-varnar för snöfall och hala vägar i stora delar av södra Sverige.

–  Om man inte har satt på vinterdäck än är det hög tid att göra det, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Det kan bli halt i helgtrafiken.

Under fredagskvällen väntas regn övergå i snö eller blötsnö i norra Götaland. SMHI klass 1-varnar för snöfall i länen Jönköping, Kalmar, Östergötland och stora delar av Västra Götaland.

”Måste ha eget span”

Uppemot 10 centimeter nederbörd väntas. Under lördagen finns risk för tillfrysning av våta vägbanor, skriver SMHI. Det gäller att hålla koll på vägarna där man tänkt köra, varnar Trafikverket.

– Det kan uppstå halkfläckar både här och där, man måste ha eget span. Sen finns det alltid vissa tider och ställen som är mer utsatta, som efter kvälls- och morgonkyla. Och där det är fuktigt i luften, i närheten av olika typer av vattendrag och under viadukter, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Dags för vinterdäck

För att undvika trafikkaos i vinter drog Trafikverket den 1 oktober igång arbetet med att rusta vägarna för vintern, och den 15 oktober när det gäller järnvägen.

– Vi har haft genomgångar med samtliga entreprenörer och järnvägsföretag om vad var och en förväntas göra. Och när vi ser att temperaturerna dyker under fem grader plus, framförallt i södra landet, börjar vi med halkbekämpning på vägarna.

– Vi se var det halkar till sig någonstans. Vi har fått signaler om småländska höglandet, däromkring Nässjö, säger Bengt Olsson.

Och om man inte rustat sin bil för vintertid är det hög tid.

– Ja det tycker jag, om man inte har satt på vinterdäck är det hög tid att göra det. Det är lika bra att vara förberedd, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Stort test: Här är bästa vinterdäcken 2018

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

Trafikverket

SMHI