Mordet på Jamal Khashogghi

Nya hårresande uppgifter om Khashoggis död

Av: 

TT

Polisavspärrningar utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul.
Polisavspärrningar utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

NYHETER

Ohyggliga detaljer om hur journalisten Jamal Khashoggi dödades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul fortsätter att sippra fram.

Världen väntar nu spänt på "den nakna sanningen" som Turkiets president har utlovat.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har onekligen haussat förväntningarna inför sitt planerade tal i parlamentet under dagen, där han har lovat att presentera "den nakna sanningen" om vad som hände när den saudiske journalisten dödades.

Erdogans inställning i frågan är redan smärtsamt tydlig för den saudiska regimen – Turkiets regering stämplar dödsfallet som brutalt planerat, det vill säga överlagt mord. Saudiarabiens version av händelseförloppet är att Khashoggi dödades av misstag under ett slagsmål inne på konsulatet.

"Kroppen styckades"

En ny uppgift i fallet, som dock inte har bekräftats och därför ska tas med en nypa salt, kommer i en opinionsartikel i dagstidningen Hürriyet. I texten redogör artikelförfattaren för hur Jamal Khashoggi sakta ströps till döds, och hur en saudisk kriminaltekniker styckade hans kropp i 15 delar medan han lyssnade på musik, skriver nyhetsbyrån Reuters.

"Vi kan inte lägga fallet till handlingarna innan kronprinsen får ta konsekvenserna och avsätts från sin post", skriver tidningen och syftar på Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

CNN har tidigare rapporterat om hur en saudisk agent tog på sig Jamal Khashoggis kläder och ett lösskägg efter dödsfallet, och hur han därefter spatserade runt på Istanbuls gator.

Saudiarabien är en diktatur som styrs av kungahuset. Landets utrikesminister Adel al-Jubeir säger att regeringen åtar sig att grundligt utreda händelsen, att sanningen kommer fram och att de skyldiga hålls ansvariga.

– Och att mekanismer och rutiner kommer till stånd för att säkerställa att någonting som detta inte händer igen, säger al-Jubeir.

"Gav order över internet"

Två saudiska källor säger till Reuters att en av kronprinsens rådgivare, som befann sig i Saudiarabien, gav order över internet till agenterna som dödade Khashoggi.

– Den här händelsen kommer inte leda till att Mohammed bin Salman avsätts, men det har skadat bilden av honom och den kommer att ta lång tid att återställa, om den någonsin återställs. Kungen skyddar honom, säger en av källorna som har koppling till det saudiska hovet.

Turkiet har än så länge inte delat med sig av information om händelsen till andra länder, enligt utrikesminister Mevlüt Cavusoglu.

Den amerikanska säkerhetstjänsten CIA:s chef Gina Haspel ska resa till Turkiet för att delta i utredningen, enligt källor till tv-kanalen CBS.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Försvunne Khashoggi – detta har hänt

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Jamal Khashogghi

Jamal Khashoggi

Saudiarabien

Mohammed bin Salman

Turkiet

Istanbul

Recep Tayyip Erdogan