Reparation av Södertäljebron tar ännu längre tid

Arbetet på Södertäljebron har stoppats. Reparationerna som gjorts är för dåliga. Först räknade Trafikverket med att vara klara i mitten av augusti.

Nu finns det inte ens en prognos.

– Dessvärre kommer det här att innebära att reparationsarbetena drar ut ännu en del på tiden, säger Anna Niva, ställföreträdande distriktschef på Trafikverket via myndighetens hemsida.

En lastbil krockade i en svår olycka på motorvägsbron i Södertälje under midsommarhelgen. Därefter har E4 stängts av totalt för södergående trafik.

– Vissa tider på dygnet blir det köer. I norrgående riktning är det öppet, säger Yasmine Boulechfar vid Trafikverkets pressjour.

Trafiken leds om från Uppsala till väg 55 via Strängnäs mot Norrköping och Malmö samt E18 via Västerås/Arboga mot Göteborg.

Reparationer har varit för dåliga

Bron fick omfattande skador då lastbilen välte och kilades fast, vilket skadade ett flertal balkar, räcken samt viktiga delar av bron.

Först var prognosen att reparationerna skulle dröja hela sommaren, till mitten av augusti. Men under tisdagen skickade myndigheten ut ett meddelande på sin hemsida: Det kommer att ta ännu länge tid.

Arbetet på bron har helt stoppats i nuläget. Reparationerna som hittills gjorts är för dåliga.

”I samband med att Trafikverket besiktigade de arbeten som hittills utförts på Södertäljebron upptäcktes brister som bedöms vara så allvarliga att arbetena tillfälligt avbrutits. Vid mätningar i konstruktionen och okulär kontroll på plats konstaterades att det finns avvikelser i de utförda arbetena som inte kan accepteras, då Trafikverket prioriterar full kvalitet och säkerhet i konstruktionen.”, skriver Trafikverket på sin sajt.

”Drar ut ännu en del på tiden”

– Vi gör nu ett omtag och kommer att fortsätta arbetet å det snaraste. Dessvärre kommer det här att innebära att reparationsarbetena drar ut ännu en del på tiden. Vi kommer snart att kunna lämna en mer utförlig prognos för när vi tror att vi kan vara helt klara. Vi beklagar verkligen att besvären kvarstår ytterligare en tid, säger Anna Niva, ställföreträdande distriktschef på Trafikverket Underhåll via myndighetens sajt.

Även sjötrafiken påverkas av lastbilsolyckan. Båtar högre än 29 meter kan inte passera under bron då ingen broöppning sker i nuläget.

Publisert: