”Ingen tvekan om att hon har gjort fel”

1 av 3
NYHETER

Reaktionerna på Aida Hadzialics besked om sin avgång under lördagen har varit blandade bland partikollegor och andra politiker.

Somliga menar att beskedet är tråkigt, medan andra tycker det är rätt.

– Det är ingen tvekan om att hon har gjort fel, säger Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping.

I en kommentar till TT skriver Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister och Hadzialic närmaste chef att han kommer sakna henne.

”Jag har uppskattat att ha fått arbeta med Aida Hadzialic som en av mina närmsta kollegor. Hon är klok, omtänksam och idérik. Det krävs stor styrka att med rak rygg själv understryka allvaret och ta konsekvenserna av det som hon beskriver som sitt livs största misstag. Jag kommer sakna henne på departementet, men hoppas och tror att hon finner nya vägar för att bidra i arbetet för ett starkare Sverige”.

”En av de skarpaste”

För Aftonbladet Tv säger Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider att Aida Hadzialic var hans favoritpolitiker och att han blev ledsen av beskedet.

– Jag kände bara: Nej, vad tråkigt. Hon har länge varit en av mina favoritministrar. Hon är den yngsta ministern i Sveriges historia vilket är viktigt att ha i en regering. Jag tycker dock att beslutet är rätt och hade hon suttit kvar hade det nog en mediacirkus dragit igång.

På Twitter skriver SSU:s förbundsordförande Philip Botström att han förstår beslutet.

"Förstår & respekterar Aidas beslut att avgå. Samtidigt är det väldigt tråkigt att regeringen mister en av sina skarpaste ministrar"

Även Ulf Bjereld, statsvetare och förbundsordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, tycker att det är tråkigt att Hadzialic lämnar sin post.

– Hadzialic har varit en tillgång för Löfven och gjort sig känd som en färgstark politiker som vunnit sympatier över blockgränserna. Men rattfylleri är ett allvarligt brott som skulle vara svårt att kombinera med en roll som gymnasieminister, säger han till TT.

M: Ser allvarligt på händelsen

Lars Stjernkvist, tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna och numera kommunalråd i Norrköping, är hårdare i sin dom och säger till TT att det inte är någon tvekan om att hon har gjort fel.

– Den spontana reaktionen är naturligtvis att det är väldigt tråkigt. Med reservation för att man inte känner till alla omständigheter verkar det vara en fullt rimlig slutsats som hon har dragit. Det är ingen tvekan om att hon har gjort fel.

Moderaternas Anna Kindberg Batra säger i kommentar via sin pressekreterare till Aftonbladet att händelsen är allvarlig.

– Vi tycker att det är allvarligt men vi respekterar hennes beslut att avgå, säger Ina Kokalari.

ARTIKELN HANDLAR OM