Varnar för ny typ av Facebook-bedrägerier

avJonas Löfvenberg

Så enkelt kan du bli utsatt

1 av 2 | Foto: AP

Polisen ser en ökning av en ny typ av simpla Facebook-bedrägerier där bedragaren köper dina inloggningsuppgifter – eller bara gissar sig till dem.

– Problematiken ligger i hur enkelt man får ut informationen, säger Jan Olsson på Nationellt bedrägericenter.

Tipsa | Aftonbladet

Bara det senaste halvåret har polisen sett att en simpel typ av internetbedrägeri har ökat. Bedragaren skaffar sig inloggningsuppgifter till ditt Facebook-konto eller din mejl. Sedan hör hen av sig till dina vänner – från ditt konto – och säger att hen hamnat i en situation och akut behöver pengar. Till exempel för att personens bankdosa tillfälligt strular.

– Problematiken ligger i hur enkelt man får ut informationen, säger Jan Olsson på Nationellt bedrägericenter.

– Det går att köpa inlogg på Darknet (ett krypterat dolt nätverk för ex fildelning, reds anm.) Men det går också att gissa sig till. Vi har sett att nästan hälften av de som utsätts för den här typen av kapning använder sin gatuadress som inloggning.

Enkelheten är det nya

Att utge sig för att vara någon annan för att lura till sig pengar är inget nytt. Det nya i trenden ligger i hur enkelt bedrägeriet går till och hur lätt bedragen kommer över dina uppgifter. Tidigare var bedrägerierna mer tekniskt avancerade.

När bedragaren väl har tillgång till ditt konto är det lätt att lyckas framstå som trovärdig i en konversation.

– Man kan ju tycka att man inte ska gå på en sådan här enkel sak men bedragaren kollar vad ni brukar prata om så han kan lägga upp ett ganska trovärdigt samtal, säger Jan Olsson.

Enklare verktyg

Han säger att trenden beror på att de verktyg bedragarna har tillgång till har blivit allt enklare att använda.

– Om någon frågar dig efter pengar på nätet ska du ringa och fråga om det verkligen är hon eller han. Det är det enklaste sättet att skydda sig.

Jan Olsson tipsar också om att vara noga med att använda säkra lösenord. Att byta det med jämna mellanrum är också ett bra sätt att öka säkerheten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook